Кацаров: Нямаме нужда, но поискахме превантивно COVID помощ от Брюксел

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Кацаров: Нямаме нужда, но поискахме превантивно COVID помощ от Брюксел

Още преди седмица поисках да се задейства Механизмът на Европейския съюз за гражданска защита. Това заяви пред bTV Новините здравният министър Стойчо Кацаров и обяви, че днес от Брюксел са одобрили искането. По думите му информация по казуса не е прикривана и той няколко пъти пред медиите е обявил, че ще го направи.

„Стана от мухата слон. Това е грижата на добрия стопанин, приемете го като застраховка. Ние нямаме непосредствена нужда от помощ, но като цяло ситуацията е тежка и кризата не е отминала. Съществуват рискове да се влоши ситуацията и да имаме нужда от допълнителна апаратура. Затова решихме да отворим тази процедура, да е готова и да я ползваме при нужда“, обясни здравният министър.
Според Кацаров в момента има достатъчно разкрити COVID легла и здравната система се справя със ситуацията. Относно стряскащия клип на условията в COVID отделението на видинската болница, министърът коментира, че той е монтиран.

„Видеото е монтирано, персоналът е отстранил автора на клипа, но тези кадри не са показани. Получих информация, че този маскарад е организиран от човек, който е кандидат за депутат във Видин“, каза Кацаров.
Здравният министър обясни, че има достатъчно кислород и не се налага ограничаване на износа. „Един от проблемите на снабдяването с кислород е, че основният разход за производството е електроенергия. Знаете, че цената се повиши многократно и това води до проблеми в производството и доставката. Започва изплащане на субсидия на всички предприятия, засегнати от цената на тока, в това число и произвеждащите кислород“, допълни той.

По думите му към момента не се предвижда въвеждане на национален локдаун, въпреки че има висок брой хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция.

Причината – зеленият сертификат дава възможност да се ограничи разпространението.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Конте забрани кетчупа и майонезата в Тотнъм, защото част от играчите му са с наднормено тегло

Конте забрани кетчупа и майонезата в Тотнъм, защото част от играчите му са с наднормено тегло Антонио Конте неслучайно е известен като един от най-суровите треньори в света на футбола в момента. В това се убедиха играчите в Тотнъм още след първата му седмица начело, защото вече им е забранил […]