Спасиха къщата на Гешов в София, няма да става хотел

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Спасиха къщата на Гешов в София, няма да става хотел

Рушащата се къща на Иван Гешов няма да става хотел, съобщиха от Столична община, цитирани от bTV. Тя се намира на бул. „Патриарх Евтимий“ в София.

Според нов устройствен план тя ще бъде запазена като единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност. По този начин няма да бъде вградена във фасадата на 7-етежен хотел, каквото решение бе одобрено през 2004 г. Със заповед на главния архитект на София има възможност за запазване в автентичния вид и цялост на една от емблематичните за София сгради от началото на ХХ век.

Това стана възможно след окончателното решение на Върховния административен съд в полза на Столична община срещу жалба от собствениците на имота.

Връчена е заповед за аварийна консервация на застрашените от унищожаване елементи от фасадата и защитно покритие.

Къщата е строена между 1905 и 1907 г. по проект на Никола Лазаров – един от най-известните български архитекти.

Приватизирана е през 90-те години на XX век, а сега тя е в окаяно състояние, след като не се поддържа от настоящия си собственик, въпреки че е паметник на архитектурата.

През годините имаше и петиция на граждани в опит да спасят и малкото останало от нея и да не се превърне в хотел.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Опозицията в Унгария готви голям референдум

Опозицията в Унгария готви голям референдум Опозицията в Унгария планира референдум за промени в конституцията, съобщи ТАСС. Това обяви председателят на опозицията Петер Марки Зай. Водещите опозиционни групи се събраха в едно, за да опитат да спечелят парламентарните избори. Референдум може да се състои след предстоящия вот. Допитването ще е […]