СЗО: Коронавирусът вероятно ще премине от пандемия в ендемия!

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

СЗО: Коронавирусът вероятно ще премине от пандемия в ендемия!

Ръководителят на европейския клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге заяви, че краят на пандемията от коронавирус зависи от това колко бързо целият свят „се научи да живее“ с инфекцията.

„Веднага щом здравните системи спрат да бъдат претоварени, броят на хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 ще намалее, а също така ще стане възможно да се предоставят и други медицински услуги в пълен обем, както беше преди – тогава може би пандемията ще се обърне в ендемичнa“, каза той, цитиран от La Vanguardia.

Медицинското значение на думата ендемия е постоянно съществуване на заразна болест в определен район или държава, предава „Дарик нюз“.

Клуге подчерта, че една от основните пречки да се бави пандемичния край е застоя на ваксинациите в някои страни, както и неоправданото отслабване на превантивните мерки.

Според СЗО броят на заразените с коронавирус в световен мащаб е надхвърлил 250 милиона. Сега най-трудната ситуация се развива в САЩ, Индия, Бразилия и Великобритания, а Русия е на пето място.

Ваксинацията остава най-надеждният начин за защита срещу коронавирус, подчертават от здравната организация. И напомнят, че по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани.

В края на септември СЗО обяви връзката на смъртността от SARS-CoV-2 с отказа от превантивна имунизация.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Германия

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Германия През изминалото денонощие в Германия се били регистрирани 39 676 нови случая на заразени с коронавирус. Това е най-голям дневен ръст от началото на пандемията. Данните са на института за контрол върху заразните болести „Роберт Кох“, цитиран от информационните агенции. Предишният пик от […]