Ирландия готви тежък отговор срещу своеволията на Лондон

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ирландия готви тежък отговор срещу своеволията на Лондон

Ирландия започва да подготвя спешни планове в случай, че британското правителство задейства член 16 от протокола за Северна Ирландия, обяви ирландският вицепремиер Лео Варадкар.

Все повече се засилват спекулациите, че през следващите седмици „Даунинг стрийт“ ще реагира на задълбочаващата се криза с ЕС около Северна Ирландия като активира член 16 от протокола, който предвижда едностранно анулиране на части от него, ако една от страните смята, че те причиняват сериозни проблеми за търговията.

Лео Варадкар каза, че ако това се случи ЕС няма да има друг избор освен да отвърне с пропорционална мярка, а това може да означава дори отказ от цялото споразумение за Брекзит. Варадкар допълни, че ирландският кабинет е започна да обсъжда подготовка за всякакви възможности.

Неговият коментар последва призива на заместник-председателя на северноирландския парламент Мишел О’Нийл към британските власти да оттеглят заплахите си за задействане на член 16.

Мишел О’Нийл, първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван и британският министър за Брекзит Дейвид Фрост разговаряха чрез видео връзка около час.

О’Нийл по-късно отбеляза, че това, което е нужно, е намиране на решение на кризата и стабилност, а не пореден период на дестабилизация.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Д-р Ботев: Умират хора с COVID-19 след лечение с антибиотици

Д-р Ботев: Умират хора с COVID-19 след лечение с антибиотици Отново рекорден брой починали от COVID-19 у нас, а отдавна България е втората по смъртност страна в света. „Причините много пациенти да отиват в тежко състояние с COVID-19 в болниците е грешното лечение. У нас има две течения като протоколи […]