Д-р Ботев: Умират хора с COVID-19 след лечение с антибиотици

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Д-р Ботев: Умират хора с COVID-19 след лечение с антибиотици

Отново рекорден брой починали от COVID-19 у нас, а отдавна България е втората по смъртност страна в света.

„Причините много пациенти да отиват в тежко състояние с COVID-19 в болниците е грешното лечение. У нас има две течения като протоколи – едното разделя заболяването на фази, а другото – по тежест. Ние ги обединихме в нашия протокол. Ако той се спазва, смъртността ще се намали с 90%. В първата фаза, която е вирусната, се дават противовирусни препарати. Това е най-големият проблем при нас – в тази фаза се дават до 3 антибиотика“, коментира председателят на Сдружението „Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма“ д-р Чавдар Ботев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той подчерта, че дори и високата температура от 40 градуса невинаги изисква антибиотично лечение.

„Дават се кортикостероиди, които потискат имунната система. Имаме у нас много добри противовирусни препарати, проведени са клинични изпитания. Ако се взима с местните продукти, резултатите ще са добри. В някои страни дори нищо не се дава в първата фаза, дори с един аспирин в този период хората ще са по-добре, отколкото с антибиотиците“, добави хематологът.

Специалистът уточни, че пациентите се повлияват много добре при лечението с Хуман Албумин.

„Ние сме изследвали 30 тежкоболни пациенти. Там където се прилага този продукт, нещата могат да бъдат много по-добре. Той не е и толкова скъп – около 100 лв. струва. В България се толерира купуването на западни скъпи продукти. Взима се най-скъпото лекарство, а не най-необходимото“, уточни д-р Ботев.

Според него у нас много пациенти, които умират от грешки като преливане на студени разтвори. По негови наблюдения много от лекарите все още не познават коронавируса, за да могат да прилагат правилното лечение.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"В тази страна хората се държат самоубийствено": как германски медии виждат България

„В тази страна хората се държат самоубийствено“: как германски медии виждат България „В тази страна хората се държат самоубийствено“, казва българският лекар Георги Миндов пред Дойчландфунк. „Пандемията здраво е стиснала България за гушата, обстановката е крайно критична“, пише и друга германска медия. „Там, където лекари изхвърлят ваксина“ – под това […]