Атанас Чобанов: Парите за „Хемус“ са изтеглени от т.нар. банка на СИК

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Атанас Чобанов: Парите за „Хемус“ са изтеглени от т.нар. банка на СИК

Знаем имената на фирмите, имената на хората, стоящи зад тези фирми, както и имената на хората, които са били упълномощени да теглят пари на каса. До момента сме ,установили, че това са фирми, регистрирани в Северозапада – Лом, Мездра, Монтана. Лицата, които се водят собственици на тези фирми, са от Лом и от Мездра. Там има интересни политически връзки. Едното лице от Лом има кариера преди години като местен политик, тъй като е бил водач на листа за общински съветници от „Евророма“.

Другият, който е от Мездра, е бил председател на младежката структура на ДПС в града, а по роднинска линия е свързан с партията на един предприемач, бивш прокурор – Тома Томов. Това каза пред БНР журналистът Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.bg.

На 5-и ноември на пресконференция на МВР и МРРБ бяха оповестени резултати от проверка на строителството на АМ „Хемус“, според които 60 млн. лева от парите за лот 5 на магистралата са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой.

Чобанов съобщи, че в разследването на Bird.bg е установена банката, от която са изтеглени парите:

„Банката е българска, тя е една от изброените в доклад на бившия посланик на САЩ Джон Байърли като гнили ябълки. Тази банка е наречена „банката на СИК“.

По думите на журналиста прокуратурата няма воля да проведе разследване по случая:

„Очевидно е замесена и самата банка, ако са изтеглени парите в кеш, а може и само по документи да е станало това. Дали тези хора от Мездра и Лом са ходили в трезора, който трябва да отговаря на изисквания на БНБ и БНБ трябва да ги контролира? … Няма във всеки град такъв трезор – има на определени места. Възникват много въпроси“.

Той обясни, че прокуратурата може да вдигне банковата тайна и да установи много неща:

„Да бъдат наредени СРС, да бъдат проследени трафичните данни на тези лица, за да се види с кого са се срещали“.

„Някой дърпа конците и ние искаме да разберем кой е“, каза още журналистът.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ще помилват Оскар Писториус след убийството на приятелката му, но само след среща с родителите ѝ

Ще помилват Оскар Писториус след убийството на приятелката му, но само след среща с родителите ѝ Изминаха 8 години, откакто легендарният параолимпиец Оскар Писториус влезе в затвора за убийството на своята приятелка Рийва Стеенкамп. Това е повече от половината от наложената му присъда от 13 години и 5 месеца, а, […]