Почина проф. Чавдар Добрев

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Почина проф. Чавдар Добрев

На 9 ноември 2021 г. , след кратко боледуване, почина един от най-големите ерудити на България проф. д. изк.н. Чавдар Добрев – литературен критик, театрал, писател, учен, публицист, общественик и преводач.

Проф. Добрев е роден в Ямбол на 21.08.1933 г. в семейство на учители, последователи на левите идеи. Завършил е с пълно отличие унгарска филология и журналистика в Будапеща. Ученик и последовател е на големия европейски учен Дьорд Лукач. След завръщането си в България работи в Министерство на външните работи, в Издателство „Народна култура“ и в Българското национално радио. Защитава аспирантура в Академията за обществените науки на КПСС в Москва.

Научната му кариера преминава в Института по изкуствознание при БАН. Бил е заместник-директор на Научното обединение за изкуствознание на БАН, първи заместник главен редактор на сп. „Съвременник“, заместник генерален директор на на Дирекция „Международна културна дейност“, главен драматург на Народния театър и на Сатиричния театър, директор на Българския културен център в Москва.

Член на Съюза на българските писатели и автор на над 60 книги, монографии, научни трудове в областта на театрознанието, литературознанието и публицистиката, сред които „Реализмът на Вахтангов“, „Лирична драма“, „Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев)“, „Всекидневният Леон Даниел“, „Ранено време“, „Окосена болка“, „Възхвала на разума“, „По сянката на преустройството“, „Сфера“, „Камбанен свод“, „Новата естетика“, „В епицентъра на паметта“, „Книга за Вапцаров“ и др.

Носител е на множество национални и международни награди.

Член на БКП от 1959 г. През периода 1994-2004 г. е член на Висшия съвет на БСП. Бил е народен представител в 37-ото Народно събрание.

Поклон пред светлата му памет!

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Северна Македония обяви кризисна ситуация

Северна Македония обяви кризисна ситуация Правителството на Северна Македония обяви кризисна ситуация в енергийната сфера, съобщи Нова Македония. Решението е взето след дълги обсъждания. То ще действа през следващите тридесет дни. Смята се, че е възможно да възникне недостиг на енергия. Това се дължи на ситуацията на енергийния пазар. Предстоят […]