Родители излязоха на протест срещу тестването на учениците

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Родители излязоха на протест срещу тестването на учениците

Група родители излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет в столицата, обявявайки се против тестването на учениците за COVID-19 като условие за присъственото им обучение. Представители на протестиращите посочиха, че отказват „децата им да бъдат опитни зайчета“, а учителите да влизат в ролята на лаборанти, съобщава БТА.

„Хората са принудени от безпаричие да пращат децата си на училище и да подписват декларации, които нарушават техните права и правата на децата им. На национално проведено запитване над 85 процента от родителското съсловие беше отговорило, че е против да се правят тестове на децата“, посочи Лилия Божкова от обединение „Родители“, майка на три деца.

„Здрави хора не се тестват. Като родител при най-малкото съмнение не пращам детето на училище“, допълни тя.

Протестиращите смятат да продължат с демонстрациите, докато не отпадне заповедта на служебните министри на здравеопазването и образованието, според която учениците от 1 до 4 клас ще се тестват два пъти седмично, ако най-малко половината родители са съгласни.

Децата на тези, които не са, ще се обучават в електронна среда.

За да подкрепят родителите, на протеста тази вече бяха дошли и учители. С ученически бележници в ръка протестиращите писаха символично „Слаб 2“ на здравните и образователните власти за начина, по който се справят с епидемията.

Очаква се просветното министерство да обобщи данните какъв процент от родителите са се съгласили децата им да бъдат тествани. По-рано демонстрации имаше и в други градове на страната.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турският народ сам трябва да избира кой да го управлява

Турският народ сам трябва да избира кой да го управлява Турция ще продължи дългия път към Запада. Това обяви предходния американски държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Катимерини. Дипломатът коментира действията на турското правителство. Той се надява, че там разбират значимостта на спазването на международното право. Според него е важно […]