Йотова настоя държавата да помогне на болницата в Девин

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Йотова настоя държавата да помогне на болницата в Девин

Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне с обезлюдяването и задържането на младите хора в България бяха основни теми на разговорите на вицепрезидента Илияна Йотова с ръководството на община Девин. На срещата с кмета Здравко Иванов беше обсъден въпросът с общинската болница.

„Девинската болница се превърна в нарицателно. Преди много години, когато Министерство на здравеопазването беше решило да я закрие, с усилията на отговорни хора успяхме да я спасим. Сега отново е изправена пред проблеми и държавата трябва спешно да я подпомогне, за да продължи да функционира, особено важно е в условията на пандемия“, посочи Илияна Йотова, като подчерта, че затрудненият достъп до здравна помощ е недопустим в европейска държава в 21 век.

Вицепрезидентът споделя настояването на общините за по-голяма самостоятелност и свобода да се борят за средства, а не да разчитат на благоразположението на по-голямата община или на държавата.

На срещата беше обсъден и въпросът с местните туристически обекти, които са в ръцете на местни функционери на политически партии. Никой не знае къде отиват средствата от тези обекти, а същевременно общината полага грижи за тяхното поддържане. „Това е порочният модел, срещу който се борим. Разчитам на стабилно правителство и парламент, които да продължат разрушаването на тези схеми“, подчерта вицепрезидентът.

Обезлюдяването, липсата на поминък и мотивация на младите хора да останат в родината бяха теми и на разговора на Илияна Йотова с жители на село Триград. Вицепрезидентът отбеляза, че средствата от националния и европейския бюджет се концентрират в няколко големи града на България, а демографските пустини разширяват своя обхват и все повече българчета се раждат зад граница.

„Демографията не е само статистики и доклади, а целенасочена държавна политика за законност и ред, за работа и сигурност“, посочи Йотова и настоя за специална държавна политика за заетост във високопланинските и по-бедните региони. „Европейските средства стигат само до определени джобове, оказа се, че някои от къщите за гости не са за гости, а за собственика си. Трябва да скъсаме с порочния модел на усвояване на европейските пари, а те да развиват българската икономика“, заяви вицепрезидентът, като изтъкна, че за това е необходима политическа воля и мисъл за хората.

За пореден път Илияна Йотова призова държавата да се върне в малките населени места, някои от които са откъснати от света. „Магистралите са хубаво нещо, но останалите пътища не са ремонтирани от десетки години“, посочи вицепрезидентът.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мъж източи пари от дебитна карта на пациент в шуменска болница

Мъж източи пари от дебитна карта на пациент в шуменска болница Полицаи задържаха мъж, изтеглил пари от чужда дебитна карта, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. В четвъртък следобед в РУ-Шумен е получен сигнал от 72-годишен мъж, пациент в болнично заведение, че от дебитната му карта, без […]