Димитър Ганев: Младите подкрепят най-силно зелените политики

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Димитър Ганев: Младите подкрепят най-силно зелените политики

Над две трети от българите са на мнение, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството. Нещо повече, над 60% смятат че измененията в климата трябва да са приоритет за ЕС. Скептиците, за които Вие питате, ясно ги идентифицираме в няколко от въпросите. Това са между 13 и 15% от пълнолетното българско население. В този смисъл, можем с категоричност да твърдим, че голямото мнозинство от българите гледа позитивно на зеления дневен ред. Това коментира пред „Дир“ социологът Димитър Ганев.

„Прави впечатление, че се наблюдава динамика сред най-младите възрастови групи и висшистите, които изглеждат най-ангажирани и подкрепящи зелените политики. Данните стоят и напълно закономерно при сравнението с изследвания в други държави, в които също най-младите са по-ентусиазирани по зелените теми в сравнение със своите родители например. Ако влезете и в по-дълбок прочит на демографския профил на гласуващите за Зелените в Германия или други зелени партии в Европа, ще видите че в техните редици са преимуществено млади хора.

Около 80% от всички пълнолетни българи не са запознати с темата. Имайте предвид, че при такъв тип въпроси имаме и „престижен“ елемент в отговорите, че респондентът знае или е информиран. Това е нормално отклонение, което често се получава. В този смисъл, можем да твърдим, че информираността е дори и по-ниска. А предвид, че Зелената сделка е факт и че това неминуемо ще внесе доста промени в Европа, а и у нас, трябва да се мисли за комуникационна стратегия от страна на държавата, разяснявайки за какво в крайна сметка иде реч“, каза още той.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦИК изтегли жребия за номерата в бюлетините

ЦИК изтегли жребия за номерата в бюлетините Вече са ясни номерата, с които партиите, коалициите и инициативните комитети ще се явят на предстоящите президентски и парламентарни избори. В ЦИК първо беше изтеглен жребият за кандидат-президентските двойки, а след това и поредността на партиите за парламентарните избори, съобщи БНТ. Ето какво […]