Йотова: Нужен е специален план за спасение на българското село

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Йотова: Нужен е специален план за спасение на българското село

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети най-малката община в България – Трекляно, като беше гост на тържествената сесия на местния общински съвет, предаде БНР.

„България не е само София, не е само Пловдив, не са само големите градове. За съжаление, всичките тези 30 години не успяваме да направим така, че и най-малките общини и населени места в България да бъдат притегателно място и хората да искат да остават тук. Този регион е един от най-бързо обезлюдяващите се. Няма поминък, няма работа за хората, няма инфраструктура, няма вода. Всичко е все още на септични ями. Имаме България на център и на периферията. България на избраните и на такива, които нямат никакъв шанс да имат бъдеще. Ако сме държава като хората, ако сме общество, би трябвало да се замислим и да тръгнем от тук. И това трябва да бъде в дневния ред на всеки политик, независимо, в коя институция работи“, заяви Йотова и се обяви за специален план за спасение на българското село.

„Необходимо е ново планиране както в националния бюджет, така и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата. Надявам се да срещнем партньорството на следващ редовен кабинет и следващ парламент и да постигнем реална грижа за българското село. Хората, които управляват България, да имат съзнанието за това“, посочи Йотова.

Тя припомни, че само 4 години след Освобождението на България е създаден първият закон, който поставя основите на дейността на местните власти, предадоха от Прессекретарията към президентството.

„Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица населението трябва да има висок стандарт на живот, за да върви напред развитието на цялата държава“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова открои огромните регионални дисбаланси в България и проблема с обезлюдяването на цели райони.

„Финансовите ресурси на националния бюджет и от Европейския съюз се концентрират в няколко големи града, а за малките общини не остава почти нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии“, подчерта вицепрезидентът.

По думите ѝ тези разлики обричат бъдещето на българските деца. „В 21 век, за съжаление, в България децата нямат равен старт в живота, оказва се, че е важно къде си се родил – в малкото село или големия град“, изтъкна Илияна Йотова и припомни колко трудности са срещнали с президента Румен Радев преди години, докато успеят да защитят от затваряне училищата в малките общини.

Кметът на община Трекляно Радко Петрунов удостои вицепрезидента с почетния плакет на общината.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Поредна протестна вечер в Стара Загора

Поредна протестна вечер в Стара Загора Продължават протестите в Стара Загора срещу безотговорното шофиране по пътищата и бездействието на институциите за решаване на проблема, предаде БНР. За поредна вечер част от старозагорци се събраха на злополучното кръстовище, на което на 1 октомври стана тежка катастрофа. В протеста тази вечер се […]