Посланик Петков отдаде почит на паметта на четирима български студенти, загинали в Словашкото национално въстание

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Посланик Петков отдаде почит на паметта на четирима български студенти, загинали в Словашкото национално въстание

По покана на общинската администрация на с. Хронски Бенядик, регион Банска Бистрица, на 9 октомври 2021 година извънредният и пълномощен посланик на Република България в Словашката република Васил Петков отдаде почит и поднесе венци пред издигнатия в центъра на селището мемориал и на общия гроб на четирима български студенти партизани: Сейко Даскалов, студент по медицина от с. Побит Камък (Разградско), Стоян Стоянов, студент по минно инженерство от с. Пороище (Разградско), Димитър Тодоров, студент по медицина от Банско и Еню Игнатов, студент по строително инженерство от с. Стоил Войвода (Силистренско), загинали в Словашкото национално въстание против фашизма през 1944 г. в околностите на с. Хронски Бенядик, регион Банска Бистрица, прекосявайки ледените води на местната река, предадоха от пресцентъра на МВнР.

Отдаването на почит към четиримата герои партизани и техния подвиг водят своето начало от далечната 1969 година.

От българска страна в церемонията взеха участие посланика на Република България в Словашката Република Васил Петков, Габриела Примова, консул в посолството, Ваня Радева, директор на БКИ в Братислава, Радмила Илиева, и.д. директор на СОУ „Христо Ботев“ в словашката столица, десетки представители на постоянно живеещите на територията на Словакия етнически българи, организирани от Деница Секуличка, председател Българския културен съюз. Словашката страна бе представена от административното ръководство на с. Хронски Бенядик, десетки местни жители и приятели на Родината ни.

Посланик Васил Петков се обърна с тържествено слово към организаторите и участниците в събитието, в което изрази искрената си признателност и благодарност към местните власти за полаганите от тях изключителни грижи и внимание към мемориала и общия гроб на младите български герои, намерили вечен покой в братската словашка земя, отдавайки живота си в името на най-великото човешко благо – свободата. Подчерта, че тяхната саможертва и достойно дело ни задължават да помним суровите уроци на историята и никога повече да не позволим да се повтори тази човешка трагедия.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Близките на първокласника в кома обвиняват учителите в неадекватно поведение

Близките на първокласника в кома обвиняват учителите в неадекватно поведение Отново агресия на деца срещу деца – първокласник изпадна в кома след удар от по-голямо момиче в училищния двор в плевенското село Бреница. Освен прокуратурата, след репортажа в „Тази сутрин“ по bTV, проверка започна и националният омбудсман. Представители на обществения […]