„Пълно доверие“: Кристалина Георгиева остава директорка на МВФ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
„Пълно доверие“: Кристалина Георгиева остава директорка на МВФ

Директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева остава на поста си. Управителният съвет на МВФ обяви, че има пълно доверие в нея, след като разгледа обвиненията в манипулации срещу Георгиева.

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) потвърди „пълното си доверие“ в управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева. Това стана късно в понеделник – след осмото заседание на членовете на борда по повод констатациите на кантората „УилмърХейл“ за наличие на данни за манипулиране на годишния доклад на Световната банка Doing Business за 2018 година. Според доклад на кантората, Георгиева е оказвала натиск на икономисти в Световната банка да манипулират класацията Doing Business в полза на Китай. Тя заемаше поста главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017-а до септември 2019-а.

За какво точно става въпрос?

И по-конкретно: в доклада се твърди, че през 2018 година ръководителите на Световната банка, сред които и тогавашният изпълнителен директор Кристалина Георгиева, са упражнили неправомерен натиск, за да повишат рейтинга на Китай в класацията „Doing Business“. Според методологията на класацията Kитaй e тpябвaлo дa бъдe поставен на 85-o мяcтo. Вмecтo тoвa aзиaтcĸaтa дъpжaвa e билa класирана нa 78-а позиция. В резултат от разкритията Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на годишната класация.

В доклада на „УилмърХейл“ се твърди, че натискът за подобряване на китайските показатели е бил оказан в момент, когато банката е търсила подкрепата на Китай за увеличаване на капитала си. В разследването се твърди също така, че Кристалина Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа, изготвящ класацията, за да получи разпечатка на класацията с вече подобрените показатели и за да му благодари, че е помогнал за „разрешаването на проблема“.

Кристалина Георгиева категорично отрече обвиненията и ги нарече „скандални и неверни“. „Докладът на “УилмърХейл“ не характеризира действията ми по отношение на Doing Business 2018, нито коректно описва характера ми или начина, по който съм се държала през дългата си професионална кариера“, заяви още тя.

„Щетите са големи“

Според обширен анализ на агенция „Ройтерс“ от миналата седмица, „независимо дали шефката на МВФ Кристалина Георгиева е виновна за промените в информационния масив на Световната банка през 2017 година, които облагодетелстваха Китай, скандалът увреди научната репутация на двете институции, на бивши техни служители, на държавни чиновници и на външни експерти“. Изданието пише още: „Щетите, нанесени от скандала, който принуди Световната банка да анулира доклада, навярно трудно ще се компенсират.“

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пеевски: С Христо Иванов няма какво да си кажа, готов съм на дебат с неговия началник

Пеевски: С Христо Иванов няма какво да си кажа, готов съм на дебат с неговия началник С г-н Христо Иванов няма какво да си кажа, тъй като той не изразява собствената си воля, а тази на неговия началник Иво Прокопиев. Има време Прокопиев да се регистрира като кандидат-депутат от неговата […]