Урсула фон дер Лайен: Трябва да предотвратим пандемия на неваксинираните

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Урсула фон дер Лайен: Трябва да предотвратим пандемия на неваксинираните

Европейският съюз се справи успешно с овладяването на пандемията. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на своята годишна реч за състоянието на Съюза. С над 70 процента ваксинирани сред възрастното население, въпреки всички критики, ЕС е сред водещите в света, посочи още фон дер Лайен. Освен това държавите членки са успели да предоставят над 700 милиона дози от ваксините срещу коронавирус на над 130 държави.

Ускоряването на имунизационния процес по света трябва да продължи да е приоритет за 27-те, посочи още председателката на ЕК. В противен случай ни заплашва „пандемия на неваксинираните“. „Короната не е отминала“, допълни тя. „Пандемията е маратон, а не спринт“. До март 2022 година ЕС ще дари още 200 милиона дози от ваксините срещу COVID-19. Те ще са част от „инвестициите в солидарност и в световното здраве“.

2022-а – годината на младите европейци

Фон дер Лайен обяви, че 2022-а ще е „годината на младите хора в Европа“, които са жертвали много по време на пандемията, за да предпазят останалите. Специално за тези младежи, които нямат нито образование, нито работа, Европейският съюз ще предложи нова програма за обмен, наречена „Алма“. „Алма ще даде на тези млади хора възможността за ограничен период от време да натрупат професионален опит в друга страна членка“, обясни фон дер Лайен. „Алма“ ще предлага възможности, сходни на тези, от които се възползват студентите по програмата “Еразъм”. В речта си Фон дер Лайен акцентира още върху важността на борбата срещу климатичните промени и призова богатите държави да подкрепят финансово климатичните политики в по-бедните части на планетата.

ЕС ще даде милиони в подкрепа на населението на Афганистан

Фон дер Лайен смята, че е Европейският съюз трябва да мисли за създаването на общ отбранителен съюз. Това е тема, която ще бъде обсъдена на среща на върха в началото на 2022 година. Европейският съюз ще предостави допълнителни 100 милиона евро под формата на хуманитарна помощ за хората в Афганистан. Трябва да предотвратим хуманитарна катастрофа както в Афганистан, така и в съседните страни, каза председателката на ЕК. Средствата са част от помощен пакет, който ще бъде подробно представен в идните седмици. Европейският съюз вече обяви, че още в рамките на тази година ще предостави 200 милиона евро за Афганистан.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

САЩ не бива да пречат на Афганистан

САЩ не бива да пречат на Афганистан Съединените щати не трябва повече да създават пречки за икономическото възстановяване и мира в Афганистан, заяви в сряда, 15 септември, говорителят на Външното министерство на Китай Джао Лидзиен на редовната си пресконференция, цитиран от Радио Китай. На 13 септември говорителят на талибаните Сухаил […]