Русия преговаря с Франция и Китай за мегапроект

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Русия преговаря с Франция и Китай за мегапроект

Пускането в експлоатация на многоцелевия реактор за бързи неутрони (МБИР) ще бъде през 2028 година, стана ясно след визита на площадката на проекта на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. Най-мощният научен реактор в света с топлинна мощност от 150 мегавата се изгражда в руския Димитровград.

Тази година започна инсталирането на оборудване на реакторната шахта, а строителството изпреварва графика с една година. В дейностите по проекта участват 1200 работници и инженери и над 100 единици техника. Алексей Лихачов отбеляза, че МБИР е научен „мозъчен“ център на ядрената енергия на XXI век и без него е невъзможно създаването на четвърто поколение ядрени технологии.

Многоцелевият изследователски реактор на бързи неутрони ще се използва за тестване на нови материали, макети на елементи за активните зони на инсталации от следващо поколение бързи реактори, които ще затворят ядрения горивен цикъл и топлинни реактори с малка и средна мощност. Руските и чуждестранни изследователи ще използват МБИР заедно. „Ясно е, че световната общност следи това с голям интерес, преговорите са най-активни с партньорите от Китай и Франция“, каза Лихачов.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сливане на две летища в България

Сливане на две летища в България Започнала е процедура по вливане на Летище София в Летище Пловдив. Това съобщи пред „Нова телевизия“ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. „Процедурата не е бърза и е на няколко етапа. Може би ще продължи шест месеца”, уточни той. „Надявам се […]