Реставрират Стоунхендж

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Реставрират Стоунхендж

Комисията по историческите паметници на Англия започва мащабна реставрация на Стоунхендж за запълване на пукнатини и коригиране на следи от предишна работа, съобщава Ройтерс.

Подобна реставрация се прави за първи път от 60 години. Решението за нея е взето след лазерно сканиране на паметника, който е на 4500 години. То показа, че в сглобките на хоризонталните и вертикалните камъни са се образували пукнатини, и дори дупки под въздействието на метеорологичните условия.

Очаква се реставрацията да продължи две седмици. Освен обработването на съществуващите пукнатини, за да не се увеличават, ще бъде сменен хоросанът, използван през 50-те и 60-те години на миналия век. Покрай мегалитите ще бъде издигнато скеле, за да има достъп до върха им. Най-големият от тях е висок 9 м.

През 1986 г. Стоунхендж и околностите му са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Голяма глоба за медийната група на Стив Банън

Голяма глоба за медийната група на Стив Банън Медиен регулатор наложи сериозни глоби на медийната група на Стив Банън, съобщи Блумбърг. Той е известен като един от водещите съветници на Доналд Тръмп. Прекара последните години в търсене на единство между западните консерватори. Разкрива се, че медийната група GTV Media Group […]