Гълъб Донев отчете рекордно ниски нива на безработица

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Гълъб Донев отчете рекордно ниски нива на безработица

Министър Гълъб Донев отчете рекордно ниска безработица и пакет от мерки, които осигуряват трайно по-високи доходи на всички пенсионери, съобщи бТВ.

„При пазара на труда имаме рекордно ниски нива на безработица, към днешна дата тя 4,82 пункта. Такава безработица не сме имали дори в пред кризисните 2008 г. и 2009 г., това е исторически рекорд за България“, заяви министърът на социалната политика Гълъб Донев при отчета на дейността на служебното правителство. По думите му това е структурна безработица, която може лесно да се управлява.

„Изплащането на добавките към пенсиите от 50 лв. продължи през месеците юни, юли, август и септември. Бяха осигурени допълнително 520 млн. лева, за да може да се случи плащането по тази антикризисна мярка“, отбеляза още министър Донев.

„Другото нещо, което направи служебното правителство, е това, че от 1 юли е променен размерът на социалната пенсия за старост – тя е 148, 71 лв., а от 25 декември ще стане 170 лв.“, добави той.

„Беше приет и Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване, като са осигурени необходимите средства за изплащане на нова добавка към пенсиите – от 120 от 1 октомври до края на годината“, отчете министърът на труда и социалната политика.

Той припомни, че е приет и нов пакет мерки, които осигуряват по-висок доход от пенсии, както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. „Това е гарантирано и е трайно за всички български пенсионери. От 25 декември ще започне преизчисляването на пенсиите с новия коефициент от 1,35 увеличение на тежестта за всяко година осигурителен стаж“, уточни Гълъб Донев.

„Това ще гарантира, че всички пенсии ще получат увеличение, като най-голямото ще е за минималната пенсия, която ще стане 370 лв.“, посочи той.

Социалният министър потвърди, че от 1 октомври майчинството за втората година ще се увеличи от 380 лв. на 650 лв.

Стана ясно още, че размерът на енергийната помощ е в размер на 553.55 лв.

Министърът коментира, че през юни и юли месец са изплатени над 83 млн. лв, с които 113 000 души са запазили работата си.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Екипът на Бербатов излезе с препоръки и критики към БФС

Екипът на Бербатов излезе с препоръки и критики към БФС Екипът на Димитър Бербатов изпрати отворено писмо до футболната общественост относно организирането на предстоящия извънреден конгрес. Ето какво се казва в писмото: „Тъй като правилата за провеждане на конгреса и за избор на президент и изпълнителен комитет трябва да се […]