Канцлерът: Интеграцията на Западните Балкани е абсолютна необходимост

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Канцлерът: Интеграцията на Западните Балкани е абсолютна необходимост

Германският канцлер Ангела Меркел смята за абсолютно необходимо интегрирането на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз, съобщава ДПА.

Европа има изключителен геостратегически интерес да приеме тези страни в ЕС, заяви Меркел по време на посещение в Белград. Регионът е театър на конкуренция между Запада, Китай и Русия.

Преди това Меркел се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

Шестте държави от Западните Балкани Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Косово се стремят към членство в ЕС, но все още трябва да преминат през много реформи преди това.

Пътят е дълъг, признават Меркел и Вучич на съвместна пресконференция в сръбската столица.

Канцлерът се срещна и с представители на гражданското общество от държавите от Западните Балкани в Белград, според говорител на германското правителство.

Като част от двудневното си посещение в региона, Меркел планира да отлети за Тирана във вторник. Там се очаква тя да се срещне с правителствените ръководители на шестте държави от Западните Балкани.

Тя каза в Белград, че е убедена, че регионът има голямо значение в европейската политика.

Вучич похвали германския канцлер, който се оттегля от политиката след няколко седмици. Меркел винаги е била готова да ни изслуша, обясни той.

„Виждаме … че има влияние и от много други региони по света“ на Балканите, каза Меркел. Тя похвали напредъка, постигнат от балканските страни по пътя им към ЕС, но също така насърчи „по-нататъшните стъпки към върховенството на закона, демокрацията и гражданското общество“.

Тя също така призова за по-голям напредък в създаването на общ пазар в Западните Балкани, инициатива, стартирана от Албания, Северна Македония и Сърбия.

Откакто Хърватия стана последната държава, която се присъедини към ЕС през 2013 г., апетитът за добавяне на нови държави-членки значително се сви.

Но това предизвика предупреждения, че Брюксел рискува да отвори вратата за външно влияние на прага си, особено от Пекин и Москва.

Словения, която е ротационен председател на ЕС, подготвя среща през октомври на страни от региона, за да поднови процеса на разширяване.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Политолог: Изборите за парламент на Русия във временно окупираните територии в Украйна са нелегитимни

Политолог: Изборите за парламент на Русия във временно окупираните територии в Украйна са нелегитимни На 17 септември 2021 г. в Руската федерация ще започнат избори за депутати в Държавната дума на Руската федерация. Те ще продължат до 19 септември 2021 г. В тази връзка, пълномощните администрации на Автономна република Крим […]