Атомна мощ! Иран до месец щял да има способности за създаване на ядрена бойна глава

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Атомна мощ! Иран до месец щял да има способности за създаване на ядрена бойна глава

Иран го дели около месец от получаването на достатъчно количество материал, необходимо за направата на една ядрена бойна глава. Това съобщава „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на становищата на експерти, които са анализирали последните доклади на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за Иран.

Подобно предположение, както отбелязва изданието, вероятно ще принуди САЩ и техните съюзници да форсират усилията за възстановяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. – Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (JCPOA), от който САЩ се оттеглиха през 2018 г.

Сравнявайки данните на МААЕ, експертите, посочени от вестника, са стигнали до извода, че през последните месеци Иран плътно се е доближил до възможността за създаване на ядрена бойна глава, като е натрупал достатъчно количество обогатен уран за това. Въпросните анализатори смятат, че Техеран го дели от този етап „около месец“, докато представители на федерални ведомства на САЩ, които, както припомня изданието, имат достъп до класифицирана информация, смятат, че Иран ще успее да достигне това ниво през следващите няколко месеца. Създаването на технология за доставяне на такава бойна глава, например с помощта на ракета, ще отнеме още известно време.

„И все пак, – констатира „Ню Йорк таймс“, – „Иран никога не е бил толкова близо до придобиване на ядрени военни способности от времето на сключването на ядреното споразумение през 2015 г. при управлението на президента Барак Обама… Повече от три години след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от това споразумение, Иран изглежда е успял в своите бавни и постоянни усилия за възстановяване на ядрените способности на страната.“

От април във Виена се провеждат преговори между Иран и международната „петорка“ (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид. Експерти в три работни групи разработват текста на споразумение за възобновяване на изпълнението на JCPOA: за премахване на американските санкции срещу Иран (и по-нататъшното връщане на САЩ в споразумението) и за изпълнението на ядрените задълженията на Иран, от които той се отклонява значително. Представители на държавите, страни по споразумението, също провеждат отделни консултации с делегацията на САЩ, която сега обмисля да се върне към него. Преки преговори между американски емисари и ирански представители във Виена все още не са се провеждали.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Виктория Василева: Беше грешка да издигаме Петър Илиев

Виктория Василева: Беше грешка да издигаме Петър Илиев „Има символика в това, че последното заседание на НС съвпада с първия учебен ден. Все още всички имаме много какво да учим. Надявам се да не повтаряме същите грешки в следващия парламент. Не остана време за страшно много неща – реформи в […]