ЕП: Еднополовите бракове да бъдат признати в целия ЕС

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

ЕП: Еднополовите бракове да бъдат признати в целия ЕС

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИ семействата и еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казват членовете на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представителите на общността. Резолюцията е приета с 387 гласа „за“, 161 „против“ и 123 „въздържали се“. Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС, предаде агенция БГНЕС.

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки. След решението на Съда на Европейския съюз по случая „Coman & Hamilton“, в което се установява, че разпоредбите за „съпрузите“ в Директивата за свободното движение се прилагат и за еднополовите двойки, Комисията следва да предприеме действия по правоприлагане срещу Румъния, където правителството не е актуализирало националното законодателство, за да отрази това решение, настояват членовете на ЕП.

Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители. В по-общ план членовете на ЕП искат ЛГБТИК семействата да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС. Накрая, членовете на ЕП отбелязват дискриминацията, на която са подложени ЛГБТИ общностите в Полша и Унгария. Парламентът призовава за по-нататъшни действия от страна на ЕС (процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти) срещу тези държави.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ангела Меркел превърна Германия във водач на Европа

Ангела Меркел превърна Германия във водач на Европа Управлението на Ангела Меркел превърна Германия в лидер на Европа, съобщи Ди Велт. Страната се превърна във водещ фактор. Германия е политически и икономически лидер в Европа. Това се очакваше още с обединението на страната. Великобритания и Франция имаха очакване, че огромният […]