Политолог: Изборите за парламент на Русия във временно окупираните територии в Украйна са нелегитимни

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Политолог: Изборите за парламент на Русия във временно окупираните територии в Украйна са нелегитимни

На 17 септември 2021 г. в Руската федерация ще започнат избори за депутати в Държавната дума на Руската федерация. Те ще продължат до 19 септември 2021 г.

В тази връзка, пълномощните администрации на Автономна република Крим и град Севастопол работят активно за организиране на избори на тези временно окупирани територии на Украйна. Освен това руският управляващ елит планира да включи в изборния процес граждани на Украйна с незаконно издадени паспорти от Руската федерация, живеещи в Донецка и Луганска области.

Следващите нарушения на международното право от Руската федерация трябва да получат недвусмислена и негативна реакция от международната общност.

За това призова политологът Владимир Ростоцки.

Партньорите на Украйна трябва да потвърдят принципите на политиката на непризнаване на опита за анексиране и временна окупация на Крим, да разширят международните санкции и ограничения срещу Русия.

Чрез организиране на избори за Държавна дума на Руската федерация на временно окупираната територия на Автономна република Крим и град Севастопол руската страна действа в противоречие с принципите и нормите на международното право, резолюциите на Общото събрание на ООН и съществуващите двустранни и многостранни договори.

Изборите в окупирания Крим, организирани от окупиращата държава, са нелегитимни и резултатите от тях са правно нищожни, тъй като Автономна република Крим и град Севастопол остават неразделна част от суверенната територия на Украйна, която е предмет към Конституцията и законите на Украйна.

Включването на гражданите на Украйна, живеещи във временно окупираните райони на Донецка и Луганска област, както и почти 1,5 милиона избиратели, които сега живеят в окупираната Автономна Република Крим и град Севастопол, ще изкривят значително резултатите от изборите за държавата Думата на Руската федерация и като цяло ще ги постави под въпрос.

Заслужава да се отбележи, че управляващата партия „Единна Русия“ няма реална популярност в руското общество. Включването на „популярните“ С. Шойгу и С. Лавров, които са ключовите идеолози и изпълнители на агресивната политика на Путин за дипломация на властта, също не допринася за укрепване на доверието към нея.

Предвид ниското ниво на доверие в властите, Кремъл прибягва до най-простия метод – организиране на кампания за подкупване на избирателите непосредствено преди изборите. Според някои оценки това ще засегне почти половината от руските избиратели, което ще направи продължаващата кампания за подкуп в Руската федерация една от най-големите мръсни кампании в света. В същото време материалните преференции ще бъдат предоставяни главно на представители на основния избирател на Путин под формата на еднократни плащания на семейства с деца, пенсионери и служители по сигурността. Подобни манипулативни стъпки бяха предприети от руските власти в навечерието на миналогодишното гласуване за изменения на Конституцията на Руската федерация.

Необходимостта от провеждане на мащабни кампании за подкупване на избирателите показва, че „моралната подкрепа на управляващата партия“ само от страна на В. Путин не е достатъчна за постигане на достатъчни изборни резултати. Това поставя под съмнение реалното ниво на доверие в самия президент на Руската федерация, развенчава митовете за неговата лична популярност или за подкрепата на руското общество за престъпленията, извършени от Кремъл в Украйна и други страни по света.

Дори в контекста на цялостно „изчистване“ на избирателното поле и медийното пространство от плурализъм на мненията, криминализиране на дейността на противниците на руското правителство, затваряне на опозиционни медии и обществени организации, Кремъл не е в състояние да предложи на руското общество платформа и конструктивни идеи за развитие и модернизация на държавата, които бяха подкрепени от избирателите, и разчита само на сплашване, мащабен подкуп и фалшификация.

Като се има предвид голямата вероятност за дестабилизиране на социално-политическата обстановка в Руската федерация и разгръщането на гражданска конфронтация в резултат на очакваните мащабни фалшификации на предстоящите избори в Руската федерация, се отпускат значителни средства за нуждите на „охранители“ на режима на Кремъл – заплатите на военнослужещите и отделите на „силовия блок“ са увеличени. Значителни финансови инжекции и други стимули се дължат и на критичното отношение на „силовиците“ към миналогодишната „конституционна реформа“ в Руската федерация и режима на Кремъл като цяло.

Партньорите на Украйна, по-специално от ЕС, трябва да осъдят провеждането на нелегитимни избори за депутати от Държавната дума на Руската федерация на временно окупираните територии на Автономна република Крим и град Севастопол, както и незаконното участие на граждани на Украйна в изборния процес и гласуването на граждани на временно окупираните територии на Донецка и Луганска области, които са били принудително документирани паспорти на Руската федерация, и не признават резултатите от гласуването.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация Новите мита, които потребителите и бизнесът във Великобритания трябва да плащат след Брезкит, се оказват тежко бреме. По данни на одиторската компания UHY Hacker Young от януари до юли общо 2,2 милиарда пауна са били платени за […]