Проф. Александрова: Най-застрашени от по-сериозно протичане на заразата са децата под 1 година

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Проф. Александрова: Най-застрашени от по-сериозно протичане на заразата са децата под 1 година

Няма данни Делта вариантът на коронавируса да предизвиква по-тежка клинична картина при децата. Това каза за БНР вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

От началото на пандемията е устойчив процентът на децата, които се нуждаят от интензивна грижа при болнично лечение, отбеляза тя, цитирайки данни от САЩ.

„По-различното сега е в по-високите изходни стойности на заразени деца“, уточни проф. Александрова.

„Затова редките случаи на по-сериозно протичане при децата започват да правят по-силно впечатление, защото те вече са доста сериозна бройка.“

„Най-застрашени от по-сериозно протичане на заразата са децата под 1 година, затова трябва да ги пазим“, посочи проф. Александрова.

„За разлика от САЩ например, от Великобритания не идват такива тревожни сигнали. Те направиха изследване в края на месец юни и началото на месец юли тази година, което показа, че броят на позитивните случаи при учениците, при учителите, въобще при персонала в училищата е някъде между 0,27 и 0,42%. По това време във Великобритания вече са били разпуснати мерките и това са наистина много ниски стойности на разпространение на вируса в училище. През септември миналата година тези стойности са били 1,22 – 1,64%“.

„Четвъртата вълна ще засегне непреболедувалите и неваксинираните. Това са хората без имунитет срещу коронавируса“, допълни проф. Радостина Александрова. Тъй като в началото на ваксинационната кампания са били имунизирани уязвими групи, сега вирусът атакува по-млади хора, а съответно чрез тях и децата им.

„Вирусът, така или иначе, ще се насочва към хората, които все още са чувствителни, които нямат имунитет, не са защитени.“

Проф. Александрова сравни мерките с модела на швейцарското сирене – „всяка мярка да добавя нещо, така че дори вирусът да успее да се изплъзне от едната, да бъде задържан от следващата“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бившата на Фернандо Алонсо се пусна гола и мокра

Бившата на Фернандо Алонсо се пусна гола и мокра Руската красавица Вики Одинцова не спира да провокира почитателите си да точат лиги по изящните ѝ Инстаграм кадри. Бившата на Фернандо Алонсо се качи по бански под душа, подчертавайки отличните си форми на гърдите. Снимката подпали мрежата, събирайки почти 100 хиляди […]