Сърбия може да забрави за ЕС, ако не реши косовския въпрос

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Сърбия може да забрави за ЕС, ако не реши косовския въпрос

Косовският въпрос трябва да бъде окончателно решен преди присъединяването на Сърбия към Европейския съюз /ЕС/. Това каза германският канцлер Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция в Белград с президента Александър Вучич. Според нея „преди това трябва да бъдат решени и всички останали открити въпроси, които се отнасят до евроинтеграцията на страната“, предаде агенция БГНЕС.

„Този въпрос /косовският, бел.ред./ трябва да бъде решен за да може страните-членки да потвърдят присъединяването на Сърбия към ЕС. Но, няма смисъл да говорим за края на този процес преди разрешаването на другите проблеми. Аз съм привърженик на прагматичния подход. Този въпрос няма да изчезне. Той трябва да бъде решен. Аз съм привърженик на пътната карта, с която преди това ще бъдат решени всички останали въпроси“, каза Ангела Меркел, цитирана от Бета.

Много добре знаем кое е условието за членството на Сърбия в ЕС – това е разрешаването на косовският въпрос, както и отношенията Белград-Прищина, каза Вучич от своя страна и добави: Поради тази причина водим този диалог по един сериозен и отговорен начин. Както Прищина казва, че има своя позиция, така и ние в Сърбия имаме своя позиция. Ние сме готови да преговаряме за всички възможни компромиси. Според него „този компромис ще бъде по-близък до постигането си, ако преди това Белград и Прищина уредят двустранните си отношения и гарантират свободното придвижване на хора, стоки и капитали. „Аз съм срещу замразените конфликти. Не считам, че решението е замразен конфликт. Знам, че никой в Сърбия няма да се зарадва от тези думи, но смятам, че е добре сегашното поколение да реши този въпрос, но решението трябва да бъде компромисно, а не решение, което ще бъде унизително за Сърбия“, каза още Вучич.

Според анализатора от European Western Balkans Александър Ивкович много важен момент от визитата на Меркел в Белград е нейното отношение към инициативата „Отворени Балкани“, в която участват Сърбия, Албания и РСМакедония. Инициативата предвижда между трите държави да няма граници от 1 януари 2023 г. и да бъде изграден единен пазар. „Ангела Меркел изрази известни резерви към „Отворени Балкани“ и ясно подчерта, че тя предпочита регионалният икономически пазар в рамките на Берлинския процес, което е нещо очаквано“, каза експертът.

След заминаването на Меркел от Белград Александър Вучич ѝ „благодари от името на целия регион“. „Скъпа Ангела, благодаря за всичко. Благодаря не само от мое лично име и на Сърбия, но и от името на всички хора от региона, които през последните десетилетия не водят войни, не мислят за тях, а мислят само за икономическия напредък“, написа в личния си профил в Инстаграм Александър Вучич.

„През годините нашето съвместно сътрудничество успяхме да постигнем пълно доверие помежду си. Постигнахме някои резултати по пътя към членството, въпреки факта, че Сърбия и страните от целия регион на Западните Балкани имат дълъг път пред себе си преди да станат членове на Европейския съюз“, каза още Меркел. В същото време Канцлерът подчерта, че присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз отговаря на геостратегическите интереси на общността. Меркел допълни, че счита шест държави от региона – Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и самопровъзгласилото се Косово, за бъдещи членове на ЕС.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Антон Кутев: Обществото няма нужда от нови политически проекти

Антон Кутев: Обществото няма нужда от нови политически проекти „Обществото няма нужда от нови политически проекти“. Така говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира в предаването „Твоят ден” слуховете за бъдеща формация на Кирил Петков и Асен Василев. „Дали те ще правят нов проект, не знам, това е техен избор. […]