Шоков план за намаляване на цената на тока

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Шоков план за намаляване на цената на тока

Днес испанският министър-председател Педро Санчес ще обяви шоков план за понижаване на цената на електроенергията, която достигна исторически върхове през летните месеци. Вчера един мегаватчас струваше 154,16 евро, което е три пъти повече от миналата година, когато цената бе 46 евро. Целта е до края на годината цената на тока да спадне с 15%, предаде БНР.

Притиснат от общественото недоволство и от политическите си противници премиерът Педро Санчес обеща, че в края на годината испанците ще осъзнаят, че са платили същата цена за ток като през 2018 г. Първата стъпка е намаляването на специалния данък върху електроенергията от 5,1% на 0,5 %, който централното правителство е преотстъпило на автономните региони. Според експерти това означава, че приходите ще спаднат с 350 милиона евро годишно и правителството ще трябва да компенсира автономиите за пропуснатите доходи.

Санчес припомни, че кабинетът вече е намалил ДДС от 21% на 10% и е премахнал 7%-ния данък върху генерирането за всички потребители с договорна мощност до 10 киловата (kW), при условие че средната месечна цена на пазара на едро на електроенергия е над 45 евро за мегаватчас (MWh). Спирането на този данък вече беше приложено през 2018 г. в продължение на шест месеца и се очаква сега отново да се удължи до края на декември. Следващите стъпки от шоковия план за намаляване на цената на тока са структурни реформи за насърчаване на по-чиста и по-евтина енергия и мерки за защита на най-уязвимите потребители.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новите Mitsubishi-та в Япония ще използват платформа на Nissan

Новите Mitsubishi-та в Япония ще използват платформа на Nissan Mitsubishi ще спре да разработва платформи за автомобили за японския пазар и ще предлага на своите клиенти превозни средства, построени на архитектура от Nissan. Според доклад на Nikkei Asia това ще се случи през 2026 година и ще помогне на Mitsubishi […]