Северна Македония се надява в България да се „създадат политически условия” за диалог

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Северна Македония се надява в България да се „създадат политически условия” за диалог

За правителството на Северна Македония официално е предложението, представено по време на председателството на Португалия в Европейския съюз. Смятаме, че това предложение позволява решения, които са приемливи за всички страни. Това се посочва в отговор на правителството на въпрос на агенция МИА дали в обръщение е нов нон пейпър за решаване на спора между двете страни, който днес оповести телевизия Клан без да посочва конкретен източник, а с който, както се твърди, са запознати Скопие и София, но и по-важните страни-членки на ЕС, съобщи за БТА агенция МИА.

Република Северна Македония остава посветена на процеса с цел превъзмогване на различията с Република България, с което биха били отстранени пречките за начало на присъединителни преговори с ЕС. Това е в интерес на гражданите на двете държави, а с това и за европейския дневен ред, се казва в отговора на правителството. Надяваме се, че възможно по-скоро ще се създадат политически условия в България, за да се отвори възможност за интензивен диалог между Скопие и София за решаване на въпросите, които предизвикаха блокиране на процеса на разширяване на ЕС, се добавя в отговора на правителството.

Нон пейпърът, който бе оповестен днес от ТВ Клан, съдържа няколко точки като насоки за решаване на спора. Според публикувания документ на Република България ще бъдат дадени гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава, при което ще се признае историческият контекст за българския произход на нейните граждани без изключение и с това България, както се посочва, ще се освободи от травмата, че чрез малцинствените права ще се застраши нейната дългосрочна стабилност и сигурност.

В нонпейпъра, публикуван от ТВ Клан, се твърди, че в Република Северна Македония ще се засили контекстът на мултиетническото общество чрез включване на българския наратив. Предлага се българите да бъдат включени в конституцията както и всички други етнически общности, сдруженията на българите с това биха получили защита и специална грижа от държавата, за да запазят, популяризират и изучават собствения аспект на историческите събития и това ще им бъде гарантирано с конституцията. Добавя се, че мнозинството от славянския народ, които идентифицират себе си като македонци и които разчитат на историческия контекст за уникалност на македонския народ, ще запазят възможността за собствен аспект и наратив за тази обща история.

Това означава, че ще съществува единствена фактическа истина, произлязла от емпирична научна дейност, на която ще се позволи двоен аспект на определяне на националния контекст и значение за две национални идентичности, се казва в нон пейпъра. Добавя се, че тази двойна система ще се прилага и в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включвайки и македонския, и българския наратив.

Въпросът за езика и използването на съкратеното име за Северна Македония трябва да бъде решен според предложенията на председателствата на ЕС /германско, португалско, словенско/, които вече неофициално бяха взети предвид като приемливи за двете страни, се казва в нон пейпъра. Официалното становище на правителството е, че от значение за решаване на спора е португалското предложение и че то съдържа решения, които са приемливи и за двете страни.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Майката на загиналите край Айтос деца е със счупени ребра

Майката на загиналите край Айтос деца е със счупени ребра Близо 8 часа след трагедията в Айтос снощи началникът на КАТ-Бургас гл. инспектор Пламен Николов се включи на живо пред журналистите, които очакваха да научат нещо по-конкретно от собствените си репортажи. Пътният полицай номер 1 на Бургас обаче беше прекалено […]