Папа Франциск: Словашката църква е свидетелка на креативността, свободата и диалога

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Папа Франциск: Словашката църква е свидетелка на креативността, свободата и диалога

Словаците днес се нуждаят от Църква, „която да формира хората на вътрешна и отговорна свобода, която знае как да бъде креативна, като се потопи в историята и културата и която знае как да води диалог със света“. Това е пътят, който папа Франциск посочи на около 4 милиона католици в страната, към две хиляди катехети, 300 семинаристи, три хиляди свещеници, представени от онези, които заедно с 22-та епископи го слушат в катедралата „Свети Мартин“ в първата истинска среща с общността на вярващите и пастирите на Църквата в Словакия.

„Желая – каза папата в началото на словото си – да споделя вашето пътуване, вашите въпроси, очакванията и надеждите на тази Църква и тази страна ”, в стила на първата християнска общност.

„Църквата не е крепост, замък, разположен високо, който гледа на света от разстояние и с презрение“, като красивия замък в Братислава, в една Словакия „която е поезия“, добави Папата . Църквата е общност, „която желае да привлича към Христос с радостта на Евангелието“. Ето защо нека не се поддаваме пред изкушението за великолепие, за светско величие! Колко е красива скромната Църква, която не се отделя от света и не гледа с безразличие към живота, а живее в него“.

„Нека не забравяме: да живеем в него, означава да споделяме, да вървим заедно, да приемаме въпросите и очакванията на хората. Това ще ни помогне да излезем от самореферентността, защото центърът на Църквата не е Църквата!“

„Трябва да се измъкнем от прекомерна загриженост за себе си, за нашите структури и да се запитаме: „Какви са духовните нужди и очаквания на нашия народ? Какво очаква той от Църквата?”. Отговорът е обобщен с три думи: свобода, креативност и диалог.

Накрая папата припомни една словашката поговорка: „На всеки, който ти хвърли камък, ти дай хляб“, което, според него, е много евангелско, защото следва поканата на Исус „да се прекъсне порочният кръг“ на насилието, да „се преодолее злото с добро“. Франциск завърши, като припомни свидетелството на кардинал Корец, йезуит„преследван от режима“ и затворен, „докато не се разболя“. И все пак, пристигайки в Рим за юбилея на 2000 г., „той отиде в катакомбите и запали свещ за своите преследвачи, просейки милост за тях. Това е Евангелието! Тя расте в живота и в историята чрез скромна и търпелива любов“, каза папата. Оттук и последното пожелание на папата за Църквата в Словакия: „продължете вашето пътуване в свободата на Евангелието, в креативността на вярата и в диалога, който произтича от Божието милосърдие“, за да бъдете „занаятчии на мира и съгласието“.

След срещата с духовенството папа Франциск се отправи към Апостолическата нунциатура в Братислава и по-късно през деня посети центъра за бездомни „Витлеем“, за който се грижат сестрите на Майка Тереза от Калкута.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето защо женените изневеряват

Ето защо женените изневеряват Условията, при които хората изневеряват, могат да са разнообразни в зависимост от обстоятелствата, но един терапевт е на мнение, че предателствата във връзките могат да бъдат сведени до две основни причини. Специалистът Тами Нелсън, която работи в сайта за запознанства между женени лица Ashley Madison, които […]