Резултатът от скандала „Къщи за тъщи“

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Резултатът от скандала „Къщи за тъщи“

Поглед към скандала, който преди две години разтресе държавата, а именно къщите за гости, строени с европейски пари, които се оказаха къщи за роднини на овластени лица. Само 24-ма от глобените собственици на т. нар. „Къщи за тъщи“ са върнали получените евросубсидии, без да обжалват в съда.

Възстановените суми възлизат на около 520 000 лева. Това показва актуална информация, която bTV поиска от Държавен Фонд „Земеделие“. Това е около една десета от всички 251 наказателни процедури на стойност над 46 млн. лева, които започнаха през 2019 г. Много от собствениците на къщи за гости се борят в съда срещу глобите, защото казват, че са несправедливи.

В село Лопян посещаваме къщата за гости на Янко Димчев. През 2014 г. семейството е одобрено за субсидия от Европа в размер на близо 312 000 лева. Това е 70 на сто от цената, останалите 30% Янко трябва да осигури сам.

„Бързаха тогава да подпишат, за да не връщаме пари в ЕС и подписваха наред и 2015 г. беше изпълнена инвестицията“, разказа той.

От 2016 г. къщата посреща гости, но през 2019 г. собствениците са санкционирани да върнат 100% от европейката субсидия. Няколко месеца по-рано проверка от Държавен фонд „Земеделие“ установява, че стопаните са изрядни и нарушения с европари няма. „Това е работеща къща, в която се работи по 18 часа, някой път и по 24 часа“, добави Янко. Санкционирани са стотици малки бизнеси, сред тях и Искра Оракова с къща за гости в село Скребетно.

„Само месец по-късно всички ние получихме актове за 100% връщане на субсидията. На петата година ни казаха, че не изпълняваме бизнес план, който е прогнозен, ние не сме подписвали такъв документ“, обясни тя.

Искра трябва да върне над 178 000 лева, но докато посреща гости, се трупат и лихви от 30 000 – 40 000 лева. „Тези задължения висят в НАП на всички нас, с лихвите. Много от нас са заложили лични имущества, за да ги довършат тия къщи, взимали са кредит, това не е просто една къща, а съдбата на хиляди български семейства“, добави Искра.

От сдружение „Работещи къщи за гости“ твърдят, че държавата е санкционирала всички, независимо дали работят или ползват къщите за себе си. „Две години ни размотават по институциите, запорирани сметки, имоти, а ние работим и посрещаме туристи“, добави Искра.

От Държавен фонд „Земеделие“ предоставиха на bTV информация, но отклониха поканата за интервю. Споровете се решават в съда, като едва 87 дела са приключили – 48 решения са в полза на собствениците, а 39 в полза на фонда, като 214 дела още продължават.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Обмислят удължаване на срока за електронното преброяване

Обмислят удължаване на срока за електронното преброяване Националният статистически институт обмисля да удължи електронно преброяване, след затрудненията за ползването на сайта, през който става то в първите дни на процеса, казва в интервю за БТА председателят на НСИ Сергей Цветарски. Електронното преброяване започна на 7 септември и по план трябва […]