Нови правила в строителството

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Нови правила в строителството

Строително-инвестиционният бранш подготвя нов кодекс за устройствено планиране и строителство. До края на годината ще бъде разработен проект, който да обединява темите на няколко ключови закона, които регламентират строително- инвестиционния процес.

Инициативата за законодателната реформа е на браншовите организации в сектора – Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на инженерите по геодезия, Съюзът на архитектите, Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти и Националната асоциация на строителните предприемачи.

Трябва да бъдат решени дългогодишните проблеми, свързани с постоянните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и наличието на разнопосочни нормативни документи, които често си противоречат и не защитават ефективно обществения интерес.

Синхронизирането на цялата нормативна уредба на базата на единни принципи и терминология ще допринесе за устойчивото развитие на строително-инвестиционния процес и създаването на качествена градска среда, смятат инициаторите.

Целта е облекчаване на административните процедури, подобряване капацитета на публичната администрация, стимулиране на инвестиционната инициатива и на възможностите за публично-частно партньорство. Не на последно място е ограничаване на корупционната среда.

Проектът на новия Кодекс за устройствено планиране и строителство ще бъде разработен и финализиран след поредица от дискусии и консултации с всички браншови организации. След това документът ще бъде внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До създаването и приемането на новия кодекс продължава оптимизирането на ЗУТ и преразглеждането на последните му промени, които затрудняват инвестиционния процес.
През юни браншовите организации внесоха предложения за промени в ЗУТ с цел облекчаване на инвестиционната инициатива и създаване на условия за постигане на качествена архитектурна среда.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шотландия ще поиска референдум за независимост

Шотландия ще поиска референдум за независимост Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще отправи питане за нов референдум до британското правителство, съобщи Гардиън. Референдумът ще е за независимостта на региона. Това беше обявено пред представителите на Шотландската национална партия. Допитването трябва да се състои през следващите две години. […]