Струва ли си държавата да се меси в имотния пазар

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Струва ли си държавата да се меси в имотния пазар

Слабото понижение на цените на жилищата в Дания последния месец, които рязко поскъпнаха през последната година и половина, може да се окаже достатъчно, за да накара държавата да не се намеси на пазара. „Отслабването на темповете на поскъпване смъква опасенията от възникването на „имотен балон“ на пазара на жилища в скандинавската държава. Има опасения, че цените растат толкова бързо, тъй като клиентите купуват със спекулативна цел и изкуствено държат цените високи, но поевтиняването на жилищата през август понижава необходимостта от държавна намеса на пазара“, казва професорът по икономика в Орхуския университет и бивш старши държавен съветник Майкъл Сварър.

С под 1% са се понижили цените на жилищата и на къщите в Дания през август спрямо юли т.г. Цената на летните къщи непрекъснато растеше през последните 16 месеца, сочат данните на официалната статистика. Тенденциите, които се наблюдават на имотния пазар в двата основни сегмента – жилища и къщи, свидетелстват за промяна в навиците на клиентите да харчат пари. Икономистите са на мнение, че пазарът на недвижими имоти трябва да се следи отблизо, за да се види дали ще се запази сегашната тенденция на леко поевтиняване. Въпреки това, правителството ще трябва да вземе решение в най-скоро време дали да се намеси на пазара. Властите имат на разположение 3 месеца, за да реагират на препоръките за повишаване на рестрикциите на имотния пазар, публикувани на 22 юни.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бум на COVID при шофьори в градския транспорт във Варна

Бум на COVID при шофьори в градския транспорт във Варна Автобусите на градския транспорт във Варна се движат с разреден график заради болни шофьори. Общо 27 водачи на общинския превозвач са в болнични. 10 от тях са с положителни проби за COVID-19, а останалите с други заболявания. Заради недостига на […]