Талибаните искат помощ от Германия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Талибаните искат помощ от Германия

Талибаните, които взеха властта в Афганистан, искат установяването на дипломатически отношения с Германия и тя да им помага. „Искаме здрави и официални дипломатически отношения с Германия“, каза за вестник Welt am Sontag говорителят на ислямисткото движение Забиулла Муджахид.

Талибаните биха искали също така да получават от Германия, както и други страни, финансова подкрепа и хуманитарна помощ, да си сътрудничат в здравеопазването, селското стопанство и образованието.

В миналото германците винаги бяха добре дошли в Афганистан, каза Муджахид. „За жалост, после те се присъединиха към американците. Но сега това им е простено“, заяви той.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че е възможно Берлин да поднови помощта си за развитие на Афганистан, но едно от условията е талибаните да съставят широко представително правителство. Другите са да гарантират, че няма да дават подслон на терористи, ще спазват човешките права, и особено правата на жените, няма да пречат на достъпа до хуманитарна помощ и ще позволят на чужденците и уязвимите афганистанци да напуснат страната.

Германия затвори посолството си в Кабул и спря помощта си, след като миналия месец талибаните взеха властта. Берлин обеща обаче да оказва хуманитарна и спешна помощ в подкрепа на бежанците – и в Афганистан, и извън неговите граници. Тази помощ ще бъде предоставяне чрез хуманитарни организации.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

328 души са загинали в катастрофи от началото на годината

328 души са загинали в катастрофи от началото на годината 3 977 са тежките катастрофи у нас от началото на годината. 328 души са загинали, а 4 945 са били ранени, сочи справка на Министерството на вътрешните работи. Само за изминалото денонощие са станали 16 катастрофи, ранени са 28 души. […]