Лъчезар Томов: Чака ни тежка есен, може да има много починали

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Лъчезар Томов: Чака ни тежка есен, може да има много починали

Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас. Такава прогноза изрази в предаването „Събуди се” по NOVA математикът Лъчезар Томов.

Той добави, че важната тема е какво ще се случи след поредния пик на заразата. „България има много общо с Русия и аз следя ситуацията там. Вълната в Русия започна през юни. Имаше пик през юли, който спада много бавно и има дълга опашка. Това означава много починали, ако не се въведат специални мерки”, каза Томов.

„Ние имаме едва 16% ваксинирани. Това е съвсем различен вирус и е много заразен. Репродуктивното му число е далеч по-голямо от първите варианти”, обясни математикът.

„Има възможност да достигнем 100 хиляди активни случая, около 18 хиляди нуждаещи се от хоспитализация и 1200 нуждаещи се от интензивни грижи”, заяви още Томов.

„Ваксинацията за учители трябва да стане задължителна. Който не иска да се ваксинира – напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мисии до Марс са възможни, само ако са по-кратки от 4 години

Мисии до Марс са възможни, само ако са по-кратки от 4 години Изпращането на хора на Марс ще изисква от учените и инженерите да преодолеят множество технологични препятствия и теми за безопасността. Един от тях е огромният риск от слънчевата радиация, звездите и галактиките, пише електронното издание Medical Express, цитирано […]