Колко (и какви) коли остави Америка на афганистанските терористи?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Колко (и какви) коли остави Америка на афганистанските терористи?

Колко харчат САЩ за бронирани превозни средства – цифрите изненадват

Във видеото, което ви показваме по-долу, американски войници унищожават военна техника, преди да напуснат Афганистан. Когато американските войски се изтеглиха от Афганистан в края на миналия месец, те не взеха цялото оборудване със себе си. Оставиха хиляди високопроходими автомобили Ford Ranger и Humvee.

Веднага се появиха слухове, че талибаните бързо са се докопали до американските военни транспортни средства, които са на стойност 83 милиона долара.

При проверка на фактите обаче, The Washington Post обяснява, че въпросната сума от 83 милиона долара е свързана с инвестицията във Фонда за силите за сигурност на Афганистан след инвазията в САЩ през 2001 г. Според доклад на правителствената сметна палата за 2017 г. само 29% от тези пари са отишли ​​за оборудване и по-конкретно за транспорт.

Според същия доклад 76 000 превозни средства са закупени с пари на данъкоплатците в САЩ между 2005 и 2016 г. за използване в Афганистан, включително 43 000 пикапа Ford Ranger, 22 000 Humvee и 900 MRAP. Около 70% от превозните средства са прехвърлени на афганистанските въоръжени сили, а останалата част на националната полиция.

Не знаем обаче какво се е случило с всички тези коли. Тези, които са предадени на афганистанските сили за сигурност, може вече да са в ръцете на талибаните. Но, както повечето от оборудването, поръчано в първите дни на военната кампания, някои от колите са вече бракувани, което също не означава, че не могат да се използват от терористите.

Ръководителите на американската армия не са били толкова глупави, за да оставят много сериозни превозни средства, заредени с гориво и готови за използване от новия режим. Или поне така се твърди. Washington Post цитира ръководителя на Централното командване на САЩ генерал Кенет Ф. Макензи-младши, който казва, че преди да напуснат летището в Кабул за последен път, военните окончателно са деактивирали някои от колите (колко не е ясно) и 73 самолета.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето кой празнува имен ден днес

Ето кой празнува имен ден днес На 5 септември имен ден празнуват всички, които носят името Захарий, Елисавета и производните им. Св. пророк Захарий и света праведна Елисавета са родители на св. Йоан Предтеча. Захарий бил син на свещеник Варахия, Елисавета – сестра на Анна, майка на св. Дева Мария. […]