Ген. Димо Гяуров: НСО е наследник на комунистическите традиции, в Европа такива служби няма

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ген. Димо Гяуров: НСО е наследник на комунистическите традиции, в Европа такива служби няма

„Има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО. Не съм сигурен, че промените в Службата ще се случат. Има три проекта на трите партии на протеста. Този на „Има такъв народ” е най-качествен. Аз не вярвам, че технологично е възможно да бъде направена тази промяна, защото не давам повече от две седмици живот на този парламент”. Така бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров коментира предложените промени в службата за охрана.

По думите му е абсолютно логично да се намали кръгът от охраняваните от НСО лица. „Личи известно заяждане, дори в мотивите на законопроекта. През годините този списък нарасна неимоверно много. По-важното е, че имаме служба мастодонт, която е пряк наследник на комунистическите традиции. Такива служби в Европа няма. В България така наречените ВИП персони гледат на охраната като част от престижния образ”, посочи Гяуров, като допълни, че заплахите през годините се броят на пръсти.

Гяуров определи НСО като служба за „слугуване на управленците, които в собствените си очи порасват“.

Според него в момента има триализъм в режимите на охрана. „С промените в Закона за МВР от миналата година се създаде една нова дирекция, която обедини „Жандармерията”, „Борба с терора” и други, на която се даде възможност да охранява недефиниран кръг лица по наредба на вътрешния министър”, каза още Гяуров.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Британската икономика е изпаднала в дълбока криза

Британската икономика е изпаднала в дълбока криза Британската икономика е изпаднала в дълбока криза по отношение на снабдителната верига, като големи търговци на дребно разполагат с най-ниското ниво от стоки от 1983 г. насам в резултат на липсата на работна ръка и нарушение на доставките, причинени от COVID-19 и Брекзит, […]