Приеха на първо четене актуализацията на бюджета /ОБЗОР/

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета /ОБЗОР/

Депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за първо четене актуализациите на трите основни бюджета на държавата, предаде БНТ.

Очаква се повечето от депутатите да направят своите предложения едва след като текстовете преминат през гласуване в пленарна зала. Основните акценти в паричната политика са предвидено увеличение на пенсиите от октомври, повече пари за справяне с ковид кризата и още средства за бизнеса, за да преодолее последствията от пандемията.

Основен спор в бюджетната комисия вчера беше воден между бившия финансов министър Кирил Ананиев и настоящия служебен – Асен Василев.

„Моето мнение, че вкарването на такива постоянно условни разходи, какъвто е разходът за пенсии води до дефицит, който ще бъде специално наблюдаван от Европейската комисия и ще влезем в процедура на свръхдефицит, надявам се в Харвард да са учили какво значи тази система и какви мерки трябва да се предприемат“, каза депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев.

„Приходната част на бюджета за догодина е достатъчно силна, за да поеме този разход, да поеме разхода, който вие оставате хронично недофинансиран от 900 млн. за АПИ, да поеме разхода да извадим всички тези пенсионери от бедност, и да останат 3 млрд. за допълнителни разходи, които може да прави спазвайки 3% дефицит на еврозоната“, каза служебният финансов министър Асен Василев.

Общата сума заделена в актуализацията за ковид мерки и пенсии е около 3 млрд. лева. Според разчетите на здравното министерство, въпреки че поредната ковид вълна се е оказала по-рано от очакваното, пари ще има до края на годината за здравеопазване.

„Ние сме свидетели, че повишаването на заболеваемостта е избързало спрямо прогнозата, която е направена, но допусканията са че това е изместване във времето, но не в общото количество на броя на хората, които ще се заразят“, каза Стойчо Кацаров.

Социалният министър Гълъб Донев отхвърли и възможността очакваното средно увеличение на пенсиите от октомври с 64 лева да окаже влияние върху покачването на цените.

„Не бих коментирал предложението помощта на пенсионерите да се увеличи от 50 на 100 лева, защото това би означавал допълнителен финансов ресурс, който мисля, че в момента не е наличен“, каза социалният министър.

Сред основните теми, които също предизвикаха сблъсък между ГЕРБ и служебното правителство, бяха парите, отделени за пътища. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова поиска обяснение, защо първо са взети 500 млн. лева от Агенция пътна инфраструктура, а догодина ще им бъдат дадени 900 млн.

„Този въпрос за АПИ е как да ви кажа, това е едно от най-големите безобразия, които ние заварихме и липсата на пълен финансов контрол от страна на държавата“, каза Асен Василев.

„Нека преди да са се произнесли компетентните институции, да не правим заключения дали има нарушения или не“, каза депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова.

„Знаете, че има доклад на сметната палата, без да се използва думата безобразия, който ясно казва какво се е случило, ние сме реферирали тези договори към прокуратурата на Република България“, каза Асен Василев.

Финансовият министър още веднъж лансира идеята си за съкращаване на разходите за държавни служители догодина, като сумата за намаление е половин милиард лева. Министърът обеща също така ако не бъде избрано редовно правителство, служебното да внесе плана за възстановяване от пандемията в Брюксел.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Оповестиха имената на полицаите, охранявали протеста на 10 юли м.г. край колоните на МС

Оповестиха имената на полицаите, охранявали протеста на 10 юли м.г. край колоните на МС Шокиращия си разказ за полицейско насилие сподели млад мъж във временната парламентарна комисия, която се занимава с тези случаи, предаде БНТ. Разказът му бе за протестната сутрин на 2 септември миналата година. „Може би съм бил […]