Протест поиска оставката на екоминистъра

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Протест поиска оставката на екоминистъра

Рибари и природозащитници поискаха оставката на служебния екоминистър Асен Личев, предаде БНТ.

Причината – промени в Закона за водите и Наредбата за повърхностните води към закона, които уреждат условията, при които функционират ВЕЦ-овете в страната. От Министерството на околната среда и водите заявиха, че ще вземат отношение по темата след изтичане на срока за обществено обсъждане на двата документа.

Според протестиращите, които се събраха пред Министерския съвет днес, промените в Закона за водите отварят вратата за строителство на ВЕЦ-ове в зони от „Натура 2000“.

„Разрешават се наново ВЕЦ-ове в Натура 2000 много завоалирано, тъй като казват, че щяло да бъде забранено, ако има забрана в плана за управление или заповедта за обявяване. В досегашните планове и заповеди обаче няма такива забрани, следователно не е забранено за ВЕЦ-ове“, заяви Димитър Куманов от сдружение „Балканка“.

Недоволни граждани протестираха и пред ВЕЦ-а в пловдивското село Кадиево. Съоръжението е изградено на река Въча, която попада в зоната на НАТУРА 2000. Именно то е причина и за замърсяването на водата в село Брестовица, твърдят местните.

„Това заблатяване, нарушаването на строителните книжа, завишаването на 3 метра на съоръжението, което е тук, образуването на дългото водно огледало, което попада в санитарната зона на вододайната зона на Брестовица води до това“, каза Любомир Томов от сдружение „Живот за Брестовица“.

Протестиращите настояват и да се оттегли частта от Наредбата за повърхностните води, която освобождава собствениците на такива съоръжения от изискването да имат учредено право на строеж от държавата. От МОСВ ще коментират темата след изтичане на срока з а обществено обсъждане на двата документа в началото на септември.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета /ОБЗОР/

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета /ОБЗОР/ Депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за първо четене актуализациите на трите основни бюджета на държавата, предаде БНТ. Очаква се повечето от депутатите да направят своите предложения едва след като текстовете преминат през гласуване в пленарна зала. Основните акценти в паричната […]