Срам! COVID-19 вълната изненадала здравния министър Стойчо Кацаров

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Срам! COVID-19 вълната изненадала здравния министър Стойчо Кацаров

Към днешна дата не се налага да се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, заяви в парламента здравният министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво ще бъде направена, след като бъдат взети под внимание експертните становища.

В момента може да има регионални мерки във Велико Търново и Бургас, допълни Кацаров. Той не се нае с прогноза кога ще е пикът на новата вълна на Covid-19. Здравният министър призна, че не е очаквал вълната да ни залее толкова рано.

„Прогнозата ни беше, че ще влезем по-късно, в есенните месеци, но пандемията ни изпревари“, коментира Кацаров. Той отбеляза, че първоначалните прогнози са били за между 150 и 300 заразени на 100 000 души през август и септември, между 300 и 600 – през октомври и над 600 през декември, но има изместване във времето.

Кацаров увери, че се прави всичко възможно да не се унищожават ваксини заради изтекъл срок. „Задържани са доставките, които бяха планирани да пристигнат по рано през тази година. Паралелно с това, част от ваксините са дарени или препродадени и текат процедури за дарение и препродаване на други държави. Засега няма риск от унищожаване на големи количества ваксини“, каза министърът на здравеопазването.

„Това, което наблюдаваме в нашия регион, е, че на практика вълна се наблюдава в почти всички останали страни освен Румъния. Надяваме се прогнозата на част от експертите, че предстоящата вълна ще е по-лека от предшестващите – все пак има около 15-16% от населението със завършен курс на ваксинация, има и немалка част от населението, която се е срещала с вируса. Никой не може да каже със сигурност“, призна пред медиите в НС Кацаров.

Все пак Кацаров беше категоричен, че след актуализация бюджетът ще е „напрегнат“, но достатъчен.

Според него благотворен ефект ще има и новата програма, която ще осигурява на пациентите с по-леки случаи на COVID-19 прегледи, изследвания и безплатни лекарства, тъй като до момента много от тези хора не са имали алтернатива на хоспитализацията, която е скъпа.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Ние, като общество, предадохме децата си"

„Ние, като общество, предадохме децата си“ Коментар на Елисавета Белобрадова от „Демократична България“: Ние, като общество, предадохме децата си. Не ни е за пръв път, но сега го правим спокойно, обмислено и в национален план. Искаме ли да си поговорим за истината около пълното примирение, че децата ни няма да […]