Надежда Йорданова за ФАКТИ: ДПС искат да покажат, че едва ли не Пеевски е в списъка “Магнитски” по недоразумение

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Надежда Йорданова за ФАКТИ: ДПС искат да покажат, че едва ли не Пеевски е в списъка “Магнитски” по недоразумение

“На второто заседание на временната комисия “Магнитски” днес бяхме поканили да изслушваме управителя на Българската народна банка и министъра на правосъдието относно това какъв е обемът на потенциалното негативно въздействие на наложените санкции върху българската икономическа и финансова система и какви са мерките, които са предприети за неговото ограничаване (…). Това, което чухме от управителя на БНБ – имаше няколко решителни неща, други, които целяха да успокоят българското общество и трети, които според мен пораждат все още въпроси. Управителят на БНБ много ясно и категорично заявява, че всяка българска банка, която не се съобрази с наложените санкции “Магнитски”, е застрашена много бързо да спре да бъде банка”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от парламентарната група на “Демократична България” Надежда Йорданова.

“Той ни посочи пример от Латвия – там имаше много категоричен пример, когато те се опитаха да не се съобразят със санкциите “Магнитски”, да си търсят оправдания и в рамките само на десет дни конкретна банка трябваше да бъде затворена. Финансовата система е глобална система. Всяка банкова и финансова институция, за да може да функционира пълноценно, трябва да има възможност да се разплаща с щатски долари. В момента, в който тази възможност бъде преустановена, тя не може да изпълнява своята дейност и съответно става токсична за всеки един от останалите елементи в глобалната финансовo-икономическа система”, каза още Йорданова и посочи, че управителят на БНБ “много ясно и категорично” е заявил това. Тя обясни неговите думи в контекста на прокрадващите се твърдения, че не сме длъжни да се съобразяваме с тези санкции и можем да ги пренебрегнем.

На въпрос относно санкционирането на Делян Пеевски и поведението на ДПС, Йорданова отговори: “Колегите от ДПС имат много ясна линия на поведение и тя е в две посоки. Първо, да покажат едва ли не, че Пеевски и свързаните с него лица са в този списък по недоразумение, че те не са свързани по никакъв начин нито с корупционни прояви, нито с изпиране на пари и партньорите от САЩ нещо са се объркали. Много странна позиция. Още по-странната позиция е тази на едно активно адвокатстване в рамките на Европейския парламент, пред служби на Европейската комисия, че Република България, бидейки държава-членка на Европейския съюз, е задължена да не признава и да не допуска на своя територия прилагането на едностранни мерки от трета страна”.

Тя коментира и изтеклата кореспонденция между Европейската комисия и българските власти, в която ЕК търси информация oт МВнР и Миниcтeрcтвoтo нa финaнcитe oтнocнo прaвнитe ocнoвaния зa въвeдeнитe oгрaничeния cрeщу фирми oкoлo Дeлян Пeeвcки и Вacил Бoжкoв нa бaзaтa нa зaкoна „Мaгнитcки”.

“Изтеклата кореспонденция е на експертно ниво. Тя не изразява нито официално становище на ЕК, нито на която и да е от другите служби на ЕС. Ако се зачетем внимателно в текстовете, това е едно ясно поставяне на въпроси, което е нормално – между различните органи в ЕС и държавите членки да тече обмен на информация. Нека да си дадем ясна сметка, че подобен безпрецедентен акт по обема си спрямо лица от държава-членка на ЕС не е предприемам за никоя от другите държави-членки на ЕС”, каза тя и поясни, че при останалите държави в ЕС обемът на санкциите е бил много по-малък”.

“Напълно нормално е ЕК и службите да проявяват интерес към тези въпроси”, допълни тя.

“ЕК вчера е излязла със становище, че това е една работна кореспонденция, работен обмен на информация, че не могат на този етап да коментират такава вътрешна комуникация. Официално становище все още няма. Аз разбирам, че колегите от ДПС са длъжни да защитят своя бивш депутат Пеевски. Доколкото разбираме от информацията от ЕП, представителите от ДПС в ЕП са повдигнали на различни нива този въпрос, като са посочили своето несъгласие с подхода на българското правителство”, каза още Йорданова.

“Министърът на финансите на първото заседание на временната комисия “Магнитски” посочи, че той е уведомил (б.р. за списъка с фирми, свързани със санкционираните лица) своите партньори – министрите на финансите в рамките на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), и не е имало възражения. Днес г-н Радев, като управител на БНБ, също посочи, че България – като член на Европейския банков съюз, е поставила този въпрос. Здравословното състояние на българските банки е важно колкото за нас, толкова и за нашите европейски партньори. И там не е имало възражения нито относно подхода, който България е възприела, нито относно необходимостта от енергични мерки, които България има нужда да предприеме, за да ограничи негативните ефекти”, обясни Надежда Йорданова.

На въпроса трябва ли да има специален закон, по който България да прилага санкциите, Йорданова отговори: “В настоящия момент и при липсата на изрична нормативна уредба, Министерският съвет е предприел мерки по начина, който е намерил за удачен. Има спорове по решението на МС във Върховния административен съд – ще видим какви ще бъдат съдебните актове. Работната група, която в момента работи в Министерството на правосъдието, е стигнала до извода, че трябва да има нормативен акт – било то закон, било то постановление, което ясно да разписва механизма, по който българските държавни органи трябва да действат в такива случаи, как да се решават споровете, къде да е границата между това кои да бъдат свързани лица, как да се прави преценката, каква да е защитата в случай, че някой прецени, че са засегнали правата му незаконосъобразно. Друг важен въпрос, който трябва да реши този закон е как мерките да бъдат пропорционални – да щадят добросъвестните юридически и физически лица. А как се преценява кои са добросъвестни лица, как да не се стига до практическа гражданска смърт, това са важни детайли, които, разбира се, трябва да имат нормативно решение.

Безпокойство обаче буди фактът, че тези конкретни нормативни решения все още са на етап обсъждане на идеи. Аз съм разтревожена от факта, че все още нямаме конкретни нормативни текстове, които да бъдат поставен на обсъждане. Струва ми се, че работата по този въпрос трябва да бъде забързана”.

“Струва ми се, че за част от проблемите продължаваме да гледаме безкритично. Г-н Димитър Радев каза, че според него БНБ е свършила всичко необходимо във връзка с прилагането на законодателството срещу изпирането на пари, че Банковият надзор действа добре, че банките работят добре в тази сфера. Ако това обаче беше вярно, то тогава може би нямаше да прочетем от нашите американски партньори няколко пъти в тяхното съобщение за прилагане на санкциите по глобалния закон “Магнитски”, че ефективните мерки срещу изпирането на мръсни пари трябва да бъдат насърчавани, че корупцията е едно голямо грозно проявление, че трябва да се предприемат мерки. Ако в България механизмите срещу изпирането на мръсни пари действаха наистина ефективно, то тогава в България много отдавна трябваше да бъде засечена тази дейност”, категорична беше тя.

“Докато отговорните лица не започнат да казват, че да – има проблем, да – ние трябва да го решим с адекватни мерки, ние ще продължаваме да се въртим в този омагьосан кръг. Всички ще знаем какъв е реалният проблем и вместо да решим източника на проблема, ще се опитваме да тушираме неговите последици. Крайно време е това да се преустанови”, категорична беше Надежда Йорданова.

Разговорът премина към избора на нов гуверньор на БНБ. На въпроса на Лили Маринкова дали за избора на нов гуверньор на БНБ се правят правила за определен човек, Йорданова отговори утвърдително. “Имаме такива опасения”, каза тя.

“Три дни за номинация на кандидат за един от най-отговорните постове на държавата са несериозни”, коментира тя.

“Доста притеснение буди това, че 46-тото Народно събрание – с толкова ограничен хоризонт на работа от сегашна гледна точка, прибързва с едно толкова съществено решение, и то при едни извънредни срокове. Да, мандатът на управителя на БНБ е изтекъл, но законът е уредил тази хипотеза. Нека не използваме това за едни прибързани и недобри решения”, каза още Йорданова.

Надежда Йорданова коментира още влизането на България в еврозоната: “Демократична България” е изключително последователна в своите позиции вече 4 години и повече. Ние считаме, че интересът на България, интересът на българския бизнес е ние час по-скоро да влезем в еврозоната, като постигнем критериите за това, разбира се”.

В края на разговора тя заяви, че с “Демократична България” не са правени консултации по отношение на избора на нов гуверньор на БНБ и не знаят дали има конкретен кандидат. “Конкретни имена на нас не са ни посочвани”, завърши тя.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС спира подкрепата за Афганистан

ЕС спира подкрепата за Афганистан Икономическата подкрепа на ЕС за Афганистан ще бъде спряна, докато новото правителство в страната покаже своите намерения. Това обяви европейският председател Урсула фон дер Лайен, цитирана от РИА Новости. ЕС подкрепяше икономиката на страната до този момент. Тази подкрепа вече е спряна. Важно е да […]

Може да ви хареса