Явор Божанков пред ФАКТИ: „Демократична България“ минира възможността за третия мандат

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Явор Божанков пред ФАКТИ: „Демократична България“ минира възможността за третия мандат

„Третият мандат, освен драматичен, е още и възможност. Аз съм дълбоко убеден, че няма български граждани, които с радост ще отидат на още едни парламентарни избори и ще се радват в пика на Covid вълната да бъдат проведени още едни избори, да похарчим едни пари и да получим приблизително същия резултат”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от парламентарната група на “БСП за България” Явор Божанков.

„Разговорът, който четирите партии, извън ГЕРБ и ДПС, не могат или отказват да проведат в 45-тия и 46-тия Парламент, те ще трябва да го проведат в 47-мия, дори и да има избори. Волята на хората е ясна – те поискаха промяна. Мнозинството от политическите сили са дали ясна заявка, че ГЕРБ и ДПС и техният модел на управление трябва да бъдат премахнати. Това е нашата задача и аз не разбирам защо губим време, защото губим времето на държавата, и то в много труден момент, в който три кризи се наслагват – инфлацията, бежанската криза и Covid-кризата”, чуди се той.

„Президентът призовава за редовен кабинет и с основание. Служебното правителство е изправено пред много трудна ситуация – Планът за възстановяване и устойчивост нито Брюксел, нито служебният кабинет го иска внесен от служебен кабинет, защото трябва да се внесе от редовен, който ще изпълнява този план. Той пък е част от държавния бюджет. Държавният бюджет не бъде ли актуализиран, оставяме в Covid пандемията без средства за медиците на първа линия, без обезщетения за бизнеса, без възможности да посрещнем предизвикателствата. Този бюджет също разчита на Плана за възстановяване и устойчивост. Затова президентът заяви съвсем отговорно, че редовен кабинет трябва да има – наша теза още от миналия Парламент. Аз очаквам с приближаването на тези кризи до отшумят личните интереси, да отшумят вражди и неразбирателства и да отстъпят пред държавния интерес, защото е очевидно, че няма една политическа сила, която може сама да се справи в момента или да има 121 души мнозинство, за да управлява“, анализира социалистът.

„Нашата цел, която сме декларирали от БСП, а и другите три партии, е не само да направим реформа в законодателството – например в съдебната система, а да направим реформа и в Конституцията, което изисква квалифицирано мнозинство и много повече народни представители. Според мен тази висока цел трябва да бъде основата, на която се водят всички разговори“, счита народният представител от БСП.

Той коментира и широко обсъждания трети мандат, който президентът Радев се очаква да връчи на някой измежду БСП, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“: „Третият мандат е задължение и конституционно право на президента Радев. Много е несериозно някой да се меси в този процес, а „Демократична България“ поставят условие преди мандатът да бъде връчен и така минират възможността за третия мандат. Ами, ако БСП се направим на сърдити ученици и кажем: „Тогава пък и ние няма да подкрепим третия мандат, ако го връчат на „Демократична България““? Какво правим в тази ситуация? Отива държавата, за съжаление в хаос, както казват ГЕРБ. А това е тревожно, защото на ГЕРБ слоганът в кампанията звучеше смешно и комично, само че сега започва да звучи сериозно, защото трети път на избори си е наистина хаос. Отговорност за този хаос със сигурност няма да носи БСП“.

Божанков бе категоричен, че „надцакването кой да вземе третия мандат“ е абсолютно несериозно и добави, че не бива да има опит за намеса в решението на президента. Той е на мнение, че „Демократична България“, поставяйки предварително условия, нагнетяват напрежението сред другите партии и се отнасят несериозно към парламентарната криза, в която навлиза страната.

Според него и служебното правителство ще натрупа негативи, ако управлява в условията на криза.

„Един от големите рискове в момента е държавният бюджет. Днес от БСП заявихме, че каним всички на разговор, но не за това кой ще получи мандата, а какво ще правим с актуализацията на бюджета. Има или няма редовен кабинет, ние бюджета трябва да го актуализираме“, категоричен бе Явор Божанков.

„Държавният бюджет е може би преекспонирана тема, но е тема, която може да създаде много проблеми. Конструкцията на държавната управление в парламентарна република е – власт, мнозинство и опозиция. В момента няма управляващи и опозиция, всички са се обявили за опозиция. Кой застава зад държавния бюджет? Служебният кабинет го внася, но по принцип този, който го внася, го защитава, после го изпълнява, едно мнозинство застава зад него, а опозицията го критикува и атакува. Ако всички в момента са в опозиция, рискът е огромен. Особено в момент, когато системата започва да се настройва за избори – всеки започва с кампания и послания към избирателите си“, добави той по темата за държавния бюджет в контекста на належащата негова актуализация.

„ГЕРБ са в ситуация, в която, ако има редовен кабинет, те веднага влизат в ролята на опозиция и критикуват този кабинет. Но когато е служебният, той доста добре – и по време на изборите, и преди това, първо, показа как са управлявали ГЕРБ, и второ, свърши някои конкретни неща по отношение на този модел на управление. И ГЕРБ всъщност не са много щастливи и от служебния кабинет. Те не са ОК нито със служебния, нито с редовния и в крайна сметка не знам какъв е точно техният интерес. Но знам какъв не е. Техният интерес не е да има редовно, работещо правителство, което да покаже, че може много по-добре от тях. Те това искат да кажат: „Да, бе, ние не се справяхме, да, бе, Борисов не беше най-добрият, даже май хич не беше добър, но по-добър няма“. Те много години го говорят това на хората. В момента тази теза лека-полека започват да я налагат и доказват“, коментира социалистът втората политическа сила в Парламента.

„Нашият апел към другите е да седнем в момента и да започнем разговор по бюджета. Да не позволим да ескалира популизъм, да не позволим ГЕРБ и ДПС да саботират този процес и да спечелят допълнителни дивиденти, а да започнем професионален разговор как и какъв бюджет ще правим. Това е трудна задача, изключително трудна, без да знаем кой управлява“, върна се Божанков на темата за бюджета.

Към края на участието си Явор Божанков изложи и становището за поведението на първата политическа сила в Парламента – „Има такъв народ“.

„Моето становище е, че в крайна сметка „Има такъв народ“ е антисистемна партия и може би нейните избиратели са гласували именно за такъв антисистемен играч. Те казаха: „Коалиция няма да правим“. Макар че в такава ситуация навсякъде в цивилизования демократичен свят, когато имаш 60 души, а имаш нужда от 120, правиш коалиция, подписваш споразумение. Но „Има такъв народ“ като антисистемна партия казват: „Това са инструменти от миналото, от старото, от старата система“, и започват по свой начин и ред да правят политика. Хубаво или не хубаво, това е положението, хората за това са гласували. Демокрацията това им предлага – получаваш това, за което гласуваш. Може би България трябва да мине и през това, защото системните партии натрупаха голям негатив заради стари управления, заради натрупани стари грешки. В крайна сметка българският избирател сега ще види какви плюсове има и една системна партия, която работи по правилата на парламентаризма. Аз гледам на този процес и на това явление като нещо, което има своето основание. Ако системните партии не бяха допускали грешки в миналото, нямаше да го има този феномен“.

Депутатът от БСП заяви още, че българският суверен е разделен и задача на Народното събрание е да „възпроизведе единство“.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F988129861988646%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия обяви план за електромобилите

Русия обяви план за електромобилите Русия обяви план за повишаване на броя на електромобилите в страната, съобщи Блумбърг. Планът получи одобрението на правителството. Предвидено е повишаване на тяхната употреба. Производството на електромобили трябва да достигне 10 процента от общото през следващите десет години. Първата част от плана е за следващите […]

Може да ви хареса