Владислав Миланов: В някои законопроекти има притесняващи неща

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Владислав Миланов: В някои законопроекти има притесняващи неща

„Идеята за книгата „Право, правопис и правоговор“ се роди преди 10 години, когато с мои студенти юристи започнахме да анализираме българското законодателство и закон след закон си отбелязвахме допуснатите отклонения от книжовно-езиковите правописни и пунктуационни норми. Тогава видяхме, че има законопроекти, в които има притесняващи греши, които мои уважавани професори в Катедрата по български език отнасяха към грешките, допускани от идеално слаб ученик. Тук не говорим за статистическа и техническа грешка, говорим за елементарни правописни грешки, които в един официален документ, какъвто е законът, не бива да бъдат допускани. Открихме двусмислици, противоречия, които показват, че ако нямаш отношение към думите, с които правиш един закон, не можеш да направиш добър закон“, каза за БНР доцент Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
Доцент Владислав Миланов и Татяна Жилова са съавтори на книгата „Право, правопис и правоговор“.

Той заяви, че писмената култура на хората, които пишат законопроекти, трябва да бъде на високо равнище и да отговаря на институционалната ангажираност на текстовете, които създават.

„Вероятно ние не си даваме сметка, че идват поколения, които работят с по-малко текстове, които имат по-малко изградени умения да създават текст и то толкова специфичен текст, какъвто е един законопроект и закон. Затова, ако хората, които създават законите, не разберат навреме, че непознавайки законите на българския език, нямат право да създават какъвто и да било закон, ще бъде много тъжно не само за законодателството, а и за нас като нация“, допълни доц. Миланов.

Той заяви, че няма по-лоша комбинация от слаба политическа култура и слаба езикова култура:

„Големият проблем е в това, че българските политици не говорят точно, ясно, искрено и няма покритие между това, което говорят и действителността“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Реконкистата на Путин

Реконкистата на Путин През 2005 г. руският президент Владимир Путин каза, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век. С действията си в следващите 16 години той изглежда се опитва да минимизира щетите от тази катастрофа и да завърти колелото на историята назад, връщайки под скиптъра […]