Делчев: Бизнесът плаща ежегоден данък спекулация с цената на тока

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Делчев: Бизнесът плаща ежегоден данък спекулация с цената на тока

Българският бизнес плаща ежегоден данък спекулация с цената на тока, заради манипулации на енергийната борса. Налице е колективна
безотговорност на институциите за решенията, довели до шоковия скок на цената на търгуваната електроенергия. Това каза Димитър Делчев, депутат от Изправи се БГ! Ние идваме, на заседание на комисията по ревизия в Парламента. Днес депутатите
изслушваха ръководствата на енергийната борса, КЕВР, БЕХ, НЕК, АЕЦ Козлодуй, Марица Изток 2 и работодателски организации във връзка с шоковия скок на цената на тока.

Съществува монопол при производството на електроенергия в България. От отговорите на шефовете на трите държавни дружества, произвеждащи над 80% от електроенергията, стана ясно, че те се координират помежду си кога и как да търгуват на пазара, заяви Делчев.

Той се обърна към институциите с обвинение в колективна безотговорност заради нежеланието им да признаят кой и как е взел решението за присъединяване към гръцката енергийна борса през май тази година. Припомняме, че в края на юли Гърция и България бяха с най-скъп ток в цяла Европа.

Директорът на Марица Изток 2 Живко Динчев обясни, че централата не е произвеждала ток по време на най-големия скок в цената заради планов ремонт. Делчев на свой ред попита реторично как е избран точно този период, в който има най-голямо търсене на електроенергия и когато дефицитът на пазара доведе до 200% скок в цената.

Председателят на Комисията Мая Манолова съобщи, че ще подготви изменения в правилата за дейност на българската енергийна борса, за да се ограничат възможностите за манипулации.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ню Йорк има нов губернатор

Ню Йорк има нов губернатор Ню Йорк одобри Кейти Хокул за нов губернатор на щата, съобщи Ню Йорк Пост. Това е първата жена, заемала поста. Представител е на демократите. Назначението идва след оттеглянето на предходния губернатор. Андрю Куомо обяви решението си преди няколко седмици. Това стана, след като му бяха […]