В руска АЕЦ тестваха уникален детектор

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В руска АЕЦ тестваха уникален детектор

В Четвърти енергоблок на Калининската АЕЦ успешно бе изпробвана работата на детектора за регистрация на неутрино РЕД-100, който няма аналози в света. Уникалният прибор, разработен от специалистите от Националния изследователски ядрен институт – МИФИ, не само регистрира потоците от неутрино, но и позволява да се контролират процесите в активната зона на реактора.

Според един от създателите на детектора Александър Болоздиня, тъй като неутриното има висока проникваща способност, с помощта на детектор РЕД-100, е възможно не само дистанционно да се провежда т.нар „томография“ на активната зона, но и да се изучава изотопният състав. Тези данни могат в бъдеще да помогнат за предвиждане на различни извънпроектни ситуации в АЕЦ.

„Мобилната инсталация може да се постави в автомобил и да се провеждат измервания близо до АЕЦ. Създаването на такъв прибор съществено ще повиши безопасността на световната атомна енергетика“, смята Болоздиня.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Валентина Василева за ФАКТИ: Какво ще каже Трифонов на хората, ако статуквото си има кабинет след третите избори?

Валентина Василева за ФАКТИ: Какво ще каже Трифонов на хората, ако статуквото си има кабинет след третите избори? „Към момента не са казали „да“, не са казали и „не“, извън няколко гръмки изказвания на г-н Трифонов. Окончателен отговор няма. Аз силно се надявам, че ИТН ще се върнат към преговорите“. […]