Германия се нуждае от 400 000 мигранти годишно

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Германия се нуждае от 400 000 мигранти годишно

„Германия изпитва остър недостиг на работна ръка“, казва в интервю за „Зюддойче Цайтунг“ директорът на Агенцията по труда Детлеф Шеле. Заради демографското развитие през 2020 година страната е загубила над 50 000 потенциални работници в активна трудова възраст, а през тази година ще са близо 150 000, подчертава той. „През следващите години положението ще е още по-драматично.“

Какво може да направи страната?

Германия може да реши проблема само ако квалифицира необучения персонал и преквалифицира други, ако даде възможност за повече работа на жените, които не по собствено желание са заети само на половин работен ден, и най-вече – ако привлече мигранти. Всичко това трябва да е задача на новото германско правителство, казва директорът на Агенцията по труда. „Нуждаем се от 400 000 мигранти годишно. Тоест много повече, отколкото през миналите години“, посочва още Шеле. По неговите думи, става дума за болногледачи, специалисти по климатична техника, работници за логистичния бранш, учени и много други.

През последните дни Детлеф Шеле заговори и за „лоша ситуация“ в сферата на обученията за придобиване на професионална квалификация. „Много работодатели и обучаващи се просто не намират пътя един към друг“, казва той. И положението става все по-тежко. „31% от кандидатствалите за професионално обучение остават без място, а 40% от местата за обучение все още са свободни“, посочва Шеле. Запитан за бежанците, които се отправят към Германия, Детлеф Шеле казва: „Това е хуманитарен въпрос. Ако към Германия се отправят бежанци от Афганистан например, Федералната република би трябвало да даде своя принос, за да ги приеме. Но тук аз не визирам даването на убежище. Става дума за целенасочена имиграция, с помощта на която да запълним дупките на работния пазар.

36% от работните места за занаятчии са незаети

„Бихме могли да кажем, че не искаме чужденци. Но това просто не функционира. Както казах – въпросът за бежанците е хуманитарен, а другото е трудовополитически въпрос. И двете неща не бива да се смесват. „Факт е, че работната ръка в Германия е крайно недостатъчна. Да, част от дупката би могла да бъде запълнена от хора, които са получили убежище в Германия по хуманитарни причини. Нашият опит показва, че по време на бежанската вълна от 2015 в страната дойдоха и квалифицирани хора, както и такива с високи трудови и образователни цели. А и вярвам, че повечето хора не бягат от страната си, за да живеят после в бежански центрове.“ Според публикация в изданието „Ди Велт“, особено драматично е положението със занаятчийските професии – 36% от работните места за занаятчии са незаети поради липсата на подходящи кадри. Средният процент на незаетите позиции във всички трудови сфери в страната е 27%. Ако това скоро не се промени, последиците ще бъдат осезаеми както за икономиката, така и за гражданите“, пише „Ди Велт“.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От МОН съобщиха как ще започне учебната година

От МОН съобщиха как ще започне учебната година По-малко от месец остава до новата учебна година, а от Министерството на образованието и науката насочват внимание върху това как ученици, учители и родители да се справят максимално добре в една среда на евентуална пандемията от COVID-19 и съответно четвърта вълна на […]