Проф. Екатерина Михайлова: Възможна е конституционна криза

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Проф. Екатерина Михайлова: Възможна е конституционна криза

Много се надявам във времето до връчването на мандата от страна на президента, политическите сили да намерят решение, каквото и да е това решение. И това решение да бъде ясно, публично, пред българските граждани, защото наистина влязохме в една ситуация, в която се създава голям проблем за институциите да си вършат работата. Това каза в „Денят започва“ по БНТ проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право.

Тя обясни, че българската конституция казва ясно в какъв срок президентът може да възложи третия мандат за съставяне на правителство, макар в самата Конституция да няма краен срок за това докога третата политическа група може да го направи.

„Аз очаквам да протече процедурата в рамките на един разумен срок. Под разумен се има предвид да не е прекалено дълго, защото тогава се създава и напрежение и подозрение, че се прави с цел някакви други интереси“, допълни още Михайлова.

Михайлова не изключи вероятността от конституционна криза.

„Ако бях народен представител и от мен ако зависеше нещо, а такива има в българския парламент, бих направила всичко възможно колкото може по-бързо да бъде гласувана датата за президентските избори. Няколко пъти ваши колеги ме питат – възможно ли е да има конституционна криза. Да, ако парламентът не определи дата за президентските избори, тогава вече наистина имаме конституционна криза. Добре е този въпрос да бъде решен, да бъде изяснен, да бъде публично заявен и гласуван от народните представители“, каза тя.

По думите ѝ логиката на Конституцията е такава, че не трябва да се правят едновременно президентски и парламентарни избори, тъй като двете институции са създадени с различни срокове на действие – 4 години за Народното събрание и 5 години за президентската институция.

Михайлова поясни, че няма забрана, която да възпира провеждането на избори 2 в 1.

„Възможно е е да бъдат направени по едно и също време. Възможно е и другото решение – да не бъдат. Политическо е решението“, каза тя.

Според нея това политическо решение е свързано с финанси и технически – дали изборите изобщо могат да се организират по отделно.

„При всички положения, ако се проведат заедно, ще имаме улеснение – технически най-вероятно, но ще имаме сливане на кампании. Идеята е за всеки избор да можем да сме достатъчно информирани. Честните избори са информирани избори за гражданите“, заяви Михайлова.

Михайлова коментира и ситуацията около изслушванията на главния прокурор в Народното събрание.

„Според мен тези аргументи, които сега чуваме, не са състоятелни, защото всичко това е назад във времето. От 2015 г. прокуратурата и фигурата на главния прокурор с докладите и информацията, която се получава, е нещо, което не е тайна, то е за да можем да знаем всички начина, по който работи тази институция“, обясни тя.

Според нея главният прокурор може да бъде изслушван в комисиите, създадени в парламента и в това няма нищо противоконституционно. Тя обяви, че отдавна е привърженик на извеждането и поставянето на прокуратурата в положение на автономност и повече отчетност.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Теди Александрова съблазнява от басейна след раздялата с Емрах Стораро (СНИМКА)

Теди Александрова съблазнява от басейна след раздялата с Емрах Стораро (СНИМКА) Фолк певицата Теди Александсрова нагорещи социалните мрежи с провокативни кадри, на които позира в изрязан бански, потопена в басейна. Горещите кадри предизвикаха сърцебиене на нейните последователи от мъжки пол. В хотела по време на снимките също се събрала публика, […]