Родната реч

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Родната реч

Значителна част от битовия речник на българина към 1878 година се състои от турцизми. В протежение на пет века дивите агаряни избиват най-смелите от нашите прадеди, отвличат красивите и способните момичета и момчета, горят книги, унищожават дори останките от някогашните църкви и крепости. Игото омърсява кръвта и изкривява самосъзнанието на безправната рая. Затова след Освобождението възстановяването на родната реч става първостепенна задача. Събират я парченце по парченце. Използват текстовете от църковните ръкописи, които някога са били изпратени в Русия. Създават нови думи. И народът се пробужда.

По турско отъпелите селяни са укрепвали своите кокошарници с плочи, измъкнати от дворците в Плиска, без да разбират какво рушат… А понастоящем изчанчените европеиди се гаврят с последния символ на българщината – езика.

Шопският диалект измества официалните правоговорни норми и отнема звучността, мекотата и ритъма на словото. Като мекаш и акаш, ти само демонстрираш какво си оцапано и неуко теле.

Ортографията пропада… Писането е пряко свързано с мозъчната дейност и фактът, че мнозина не знаят дори простичкото правило за употребата на пълния и непълния член, е плашещ.

Чуждиците се използват безразборно, въпреки че за повечето от тях съществуват точни и по-разбираеми български варианти. Родното речниково богатство бива попилявано.

Позорно е, че обществото и специалистите от БАН позволяват българският език да бъде изопачаван с правила, взети от английския. При обръщения вече не се използва звателен падеж. Женският род изчезва. Зачестиха примерите за пропускане на предлозите.

Граматиката и правоговорът са основани на правила и логични връзки… Те трябва да се учат и спазват… Ала в нашето време нормите и здравомислието по принцип стават нежелателни.

Робството започва в мозъците.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Беларус ще получи един милиард долара

Беларус ще получи един милиард долара Беларус ще получи от Международния валутен фонд (МВФ) финансова помощ, равна на сумата от един милиард долара. Това ще стане вследствие на влязлото на 23 август в сила решение за разпределяне на специалните права на тираж (Special drawing rights, или SDR) между държавите-членки на […]