Невиждано събитие: Дъжд върху ледената покривка на Гренландия!

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Невиждано събитие: Дъжд върху ледената покривка на Гренландия!

Дъжд е паднал в най-високата точка на ледената покривка на Гренландия – вероятно за първи път – събитие, което датски учени обявиха, че най-вероятно се дължи климатичните промени, информира „Франс прес“.

Дъждът е бил наблюдаван в продължение на няколко часа на 14 август на измервателен пункт на повече от 3000 метра на върха на покривката, уточни американският център за данни за снега и леда.

За да вали дъжд, температурите трябва да са над или малко под нула градуса по Целзий, което сигнализира за риска, който повишаването на температурите представлява за втората по големина ледена покривка в света след Антарктида.

„Това е екстремно събитие, което може би никога не се е случвало досега“, подчертава Мартин Стендел, изследовател от Датския метеорологичен институт, като допълва: „Вероятно това е знак за глобално затопляне.“

Температурите са се повишавали над нулата на върха на покривката само девет пъти през последните 2000 години, уточни той.

Три от тези събития са били през последните 10 години, но в предишните два случая, през 2012 и 2019 г., е нямало дъжд.

„Не можем да докажем дали е валяло или не в шестте случая преди това, но е много малко вероятно, което прави валежите, които наблюдавахме, още по-забележителни“, изтъква Стендел.

Дъждът идва след лято, през което северната част на Гренландия е преживяла рекордно високи температури над 20 градуса.

Тази гореща вълна е довела до това, скоростта на топене на ледената покривка да се ускорява допълнително. Отстъплението ѝ, започнало преди няколко десетилетия, започна да се ускорява през 1990 г.

С площ над три пъти по-голяма от тази на Франция, ледената шапка, покриваща Гренландия, блокира достатъчно вода, която може да повиши глобалното морско равнище с до седем метра.

Топенето предизвиква безпокойство сред учените, тъй като затоплянето в Арктика е по-бързо от средното за света.

Според европейско проучване, публикувано през януари, топенето на ледената покривка на Гренландия се очаква да допринесе за общото покачване на морското равнище с 10 до 18 сантиметра към 2100 г., 60 процента по-бързо от предишната оценка.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пожарът над Югово е локализиран с усилията на над 100 души

Пожарът над Югово е локализиран с усилията на над 100 души Пожарът в района над родопското село Югово е локализиран с усилията на над 100 огнеборци, военнослужещи, служители на горски стопанства и доброволци. Гасенето на отделни огнища ще продължи и днес, като в следващите часове се очаква отново да се […]