Продадоха най-рядката и скъпа българска монета

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Продадоха най-рядката и скъпа българска монета

Най-ценната българска монета бе продадена на търг в САЩ за рекордната сума от 36 000 долара (60 000 лева). Става въпрос за сребърна двулевка с лика на цар Фердинанд, изсечена през 1916 г. Извънредно рядката монета е била продадена на онлайн търг на Американската нумизматична асоциация (АНА), организиран от аукционната къща Stack’s Bowers. Софийското нумизматично дружество е информирано за проведения аукцион, но няма представа откъде се е появила монетата, съобщава вестник „Телеграф“.

Първоначалната ѝ оценка е за едва 10-15 000 долара (16 700-25 000 лева). Поради големия интерес обаче тя е продадена за цели 36 000 долара (60 000 лева), тоест 2-3 пъти по-скъпо. Не се съобщава кой е новият собственик, който е подал печелившата оферта. В сайта на аукционната къща се продават още около 40 български монети от различни периоди след Освобождението.

В предварителната информация за ценната монета се казва, че тя е изсечена през 1916 г. в словашкия град Кремница или във Виенския монетен двор. Твърди се, че тя е на второ място като най-добре запазена. Двулевката от 1916 г. е изключително рядка, много рядко се появява на пазара с подобно качество и затова е много търсена от колекционерите.

Според „Стандартният каталог на световните монети“ монетата от 1916 г. е била изтеглена от обращение и претопена. Не е ясно колко бройки остават в наличност. Според някои източници са оцелели само 10 екземпляра. Други твърдят, че са останали 30 бройки. Макар точният брой на оцелелите екземпляри да не е известен, ясно е, че количеството им е много ограничено, изтъкват от Stack’s Bowers.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лидерите на Г-7 на извънредна среща за Афганистан

Лидерите на Г-7 на извънредна среща за Афганистан Планираното за 31 август изтегляне на военните сили от Афганистан е тема днес на извънредна видеоконферента среща на върха на Г-7, организирана от британското правителство. Талибаните в Афганистан се обявиха против удължаване на срока за евакуация от Кабул и нарекоха датата 31 […]