Смилов: ИТН и ДБ ще увеличат резултата си при нови парламентарни избори

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Смилов: ИТН и ДБ ще увеличат резултата си при нови парламентарни избори

Има политическа логика БСП да са мандатоносител, но ако те бъдат посочени от Радев, това прави задачата за реализиране на третия мандат почти неизпълнима.

Това заяви политологът Даниел Смилов в интервю пред dir.bg.

„От гледна точка на ИТН БСП все пак са партия на статуквото – те едва ли биха разговаряли много сериозно с БСП за сформиране на правителство. Има и допълнителното усложнение – ДБ заявиха, че не биха участвали в такова правителство с мандат на БСП. Макар че това изглежда политически логичен ход БСП да получи мандата, вероятно е това да снижи шансовете, колкото и малки да са те, за съставяне на правителство, и това е нещото, което Радев обсъжда.

Естествено, за него, с оглед на президентските избори, БСП изглежда по-рационалният избор. Но, ако той се колебае между тези две партии, в крайна сметка печеливш може да се окаже ИБГНИ. Те в момента са се позиционирали малко по средата между БСП и ДБ и това е техният шанс номинално да получат този мандат. По важно е дали тези четири партии заедно с ИТН изобщо са склонни да седнат да обсъждат заедно сформиране на правителство. И за съжаление, към момента не мога да кажа, че такова желание е налице, особено от партията на Слави Трифонов“, смята той.

„Към този момент по-вероятният сценарий е този за избори. Това би била моята прогноза. По-добрият вариант за страната не е да ходим на още едни избори, защото вероятно е резултатът от тях да не предложи коренно променена ситуация от тази в момента. Тоест, тези избори са в някакъв смисъл загуба на време и отлагане на същия дебат за след няколко месеца, заяви Смилов.

„Трябва да знаем дали машините, с които разполагаме, са в състояние да издържат едно такова упражнение. Това са все въпроси, на които са компетентни да отговорят от ЦИК. И аз също чакам с интерес тяхната позиция. От гледна точка на спестяване на средства, разбира се, логично е изборите да бъдат „две в едно“, да не се ходи два пъти, дори вероятно три пъти да се гласува. Но от гледна точка на партийната логика на отделните партии там ситуацията е доста сложна. Това, което можем да кажем, е, че партиите, които имат силни кандидати на президентските избори, биха спечелили от сливането на изборите „две в едно“. Те дори и да не са слети, пак ще бъдат достатъчно близо във времето, защото просто календарът е такъв.

Така че президентските избори със сигурност ще окажат влияние върху парламентарните. Дали са слети, или не, е второстепенен въпрос. Общата логика е, че партиите със силни кандидати за президент могат да разчитат и на по-добър резултат на парламентарните избори. И обратното, разбира се“, допълни политологът.

Според него възходящата тенденция на резултата на ИТН и ДБ от предните избори, ще се запази при евентуални нови.

„Има го и разочарованието обаче у избирателите поради факта, че така наречените партии на промяната, нещо не могат да си говорят и не се разбират. Това е сериозен фактор, който според мен ще окаже негативно влияние и може да ограничи позитивната тенденция на нарастване на подкрепа. Защото все пак, да караш избирателя три пъти да ходи на избори, е малко безпрецедентно“, завършва Смилов.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ново заседание на Комисията за полицейско насилие

Ново заседание на Комисията за полицейско насилие Пето заседание на временната комися за полицейско насилие ще се порведе днес, предаде NOVA. В залата ще бъде разгледана постъпила кореспондения от институциите. При предходните заседания бяха излъчени кадри на които се вижда как полицаи събарят хора на земята, бият протестиращи зад колоните […]