Хампарцумян: Плащаме сметката за последните 12 години

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Хампарцумян: Плащаме сметката за последните 12 години

„Не знам защо Народното събрание бърза с избора на нов управител на БНБ. Има много по-важни неща като бюджета, евентуално ново правителство, COVID кризата, афганистанците… БНБ в момента е нещо, което не е счупено – и няма смисъл да се поправя. Да, изтекли са им мандатите, но тези хора се справиха добре през последните 5-6 години“.

Това заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в „Денят ON AIR“.

По думите му управител като Димитър Радев не се намира „под път и над път“, тъй като за този пост се изисква определен набор от технически умения.

„Изискват се технически познания, политически умения, мрежа от контакти, които не се намират под път и над път. Централното банкерство и търговските банки са две напълно различни неща като процеси, като управление, като задачи. Димитър Радев беше един успешен управител. Няма много хора, които да са квалифицирани и с опит“, категоричен е банкерът.

Именно компетентността, опитът и решителността са дефицитни личностни характеристики, смята Хампарцумян.

„Последните месеци и години ни научиха, че ако има някакъв дефицит в България, то е на компетентност, опит и решителност. Иначе наш човек и ваш човек е странна концепция в държава, където най-големите партии при 50% избирателна активност имат подкрепата на 10% от населението. Нямат много основания да претендират за кой знае какво лидерство и визионерство“, посочи председателят на БФБЛ.

Според Хампарцумян депутатите трябва да се фокусират върху актуализацията на бюджета, която е далеч по-належаща от смяната на Димитър Радев.

„Една актуализация на бюджета е значително по-важна и тук не става дума да разпишем ред по ред какво да правим. Бъдещият бюджет трябва да има буфери с достатъчно висока гъвкавост, защото ние не знаем дали ще ни трябват парите повече да се пазим от афганистанците, които ще нахлуят, или Ковид кризата ще ни принуди да взимаме допълнителни мерки, или ще имаме финансови предизвикателства. Всичко това изисква един гъвкав и достатъчно голям бюджет“, обясни банкерът пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян е на мнение, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен възможно най-скоро, тъй като „понякога бързината на внасяне е дори по-важна отколкото са изпипани детайлите“. И подчерта: за бизнеса е важна предсказуемостта на политическата среда.

„Една политическа нестабилност, която продължава достатъчно дълго, не е добра за бизнеса. Но ако тази политическа нестабилност е породена от някои криви модели, които са довели до тази криза, ще трябва да я изживеем. В момента плащаме сметката за 12 години стабилност с определена нестабилност, докато се избистри водата. Как ще се избистри, предстои да видим“, изтъкна банкерът.

„Искаме предсказуемост и компетентност. Ако в драматургията съспенсът, непредсказуемостта и резките обрати са търсен ефект, в политиката и управлението не са търсен ефект. Те са контрапродуктивни“, завърши Хампарцумян.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Диана Русинова: Едни хора забогатяха, а народът гине по пътищата

Диана Русинова: Едни хора забогатяха, а народът гине по пътищата „Голямото предизвикателство през 2021 г. беше, ако коронавирусът намалее, да запазим нивата на пътния травматизъм, какъвто беше през 2020 г. Уви, до този момент не се справяме“, заяви в „Денят ON AIR“ Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. […]