КЕВР: 15% по-скъп газ от август

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на природния газ – 57,60 лв. за мегават час (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е 15% спрямо предишния месец

Увеличението на природния газ спрямо месец юли е с близо 8 лв. за мегаватчас (MWh).

Енергийният регулатор е утвърдил новата, по-висока цена след подробен анализ на представените от „Булгаргаз“ актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обясни пред БНР нарастващата ценова тенденция с цените на европейските газови пазари, които продължават да се повишават и вече достигат над 35 евро за мегават-час:

„Това увеличение се дължи, както на повишеното търсене, така и на ниските нива на запаси в газохранилищата в Европа и изоставането на нагнетяването спрямо предходните години“.

От изнесените от Николай Павлов данни преди дни стана ясно, че котировките на суровия петрол продължават да се задържат на високи нива – 74-75 щатски долара. за барел.

В утвърдената цена на природния газ от 1 август в размер на 57.60 ст. за мегават-час са включени компонентна цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, обществена доставка, както и разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в подземното газово хранилище Чирен.

На тази цена обществения доставчик ще продава природния газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената днес цена е рекордно висока за последните 7 години.

Само в рамките на последната година цената на природния газ се е увеличила с над 150%.

а сравнение, през септември 2020 година, синьото гориво е струвало 22 лв. и 46 ст. за MWh.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Любопитни факти за морето на смъртта, в което никой не може да потъне

Любопитни факти за морето на смъртта, в което никой не може да потъне Мъртво море, морето на смъртта – са имената на соленото езеро между Йордания и Израел, в което солеността на водата е 33 процента. 1. Мъртво море е най-голямата депресия в света. Това солено езеро се намира на […]