Туризмът пак се оплаква от заповедите на МЗ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Туризмът пак се оплаква от заповедите на МЗ

През целия период на COVID кризата туристическият бизнес, въпреки многократните опити, не успя да осъществи ползотворен контакт с Министерство на здравеопазването (МЗ), така че да могат представителите на туристическия сектор да могат да спазват правилата, но и да работят. Това подчертават в писмо до служебния здравен министър Стойчо Кацаров, икономическия Кирил Петков и туристическия Стела Балтова във връзка с последните нови условия за влизане в страната на български и чужди граждани и отражението ѝ върху туристическия сектор от най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес – Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ).

От бранша казват, че продължават да работят без ясна визия какво ще се случва във времето напред и трябва да гадаят каква ще е следващата заповед на МЗ. Всяка промяна в обстановката и всяка произлязла и несъгласувана с тях заповед до момента е нанесла материални щети, които за съжаление остават винаги и само за сметка на туристическия бизнес, който за пореден път напомня, че не работи вече от година и половина. С последната заповед са поставени в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане. Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил Петков от АТИБ подчертават, че, действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалият от кризата сектор на българската икономика – туризмът.

От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризмът е специфична дейност и изисква специално внимание.

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела Балтова не е оправдала очакванията на бизнеса.

Вече трети месец те се опитват да покажат техните проблеми, които ги притискат сега и в този момент. За съжаление това, което виждат в отговор е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти, когато туризмът е в една нормална среда, която в настоящия момент не се знае кога ще я има. При решаването на част от проблемите им са щели да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30% затворени хотели, с повече от 85% неработещи туроператори, с повече от 80% неработещи екскурзоводи, с 90% спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50% безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от МТ, подчертават от АТИБ.

Те искат среща с министъра на туризма, за да се начертае стратегия и общ план на действие за реакция в COVID среда. От туризма са в пълна готовност за да очертаят належащите проблеми и да предложат работещи решения.

Източник fakti.bg.
Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

КЕВР: 15% по-скъп газ от август Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на природния газ – 57,60 лв. за мегават час (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е 15% спрямо предишния месец Увеличението на природния газ спрямо месец юли е с близо 8 лв. […]